szombat

Medvehagymás sonkás pite

Ha március, akkor elmondhatod, hogy vége a télnek, indul a primőr szezon! Bármilyen kiegyenlített is a zöldségkínálat, a friss zöldeket semmi nem pótolja. A hónapos retek és az újhagyma mellett a medvehagyma pár éve került be a köztudatba, és azóta népszerűsége töretlen. Hihetetlen, hogy a természet egy olyan növénnyel rukkol elő, melynek a tavaszi frissítő, tisztító kúrában is helye van. Az enyhén fokhagyma ízű levelek ugyanis emésztést elősegítő, gyulladáscsökkentő hatásuk mellett méregtelenítenek.

Kérdezhetnéd, hogy mi köze a hagymához a medvének, és nevetni fogsz, mert van! A medvék ugyanis nagyon szeretik a medvehagymát, különösen annak föld alatti hagymáját. Íze miatt vadfokhagyma néven is fut, bár növénytanilag a hagymafélékkel van rokonságban. 15-25 cm hosszú zöld levelei sokszor megtévesztő hasonlatosságot mutatnak a gyöngyvirágéhoz, de ez utóbbi szagtalan. Leveleit virágzás előtt gyűjtik.

folyt. köv. Medvehagymáról, tavaszi méregtelenítésről, húsvéti előkészületekről ezen az oldalon olvashatsz.



Medvehagymás sonkás pite



A sós piték (franciául quiche) világa nagyon hálás. Készítheted készen vett leveles tésztából, vagy gyorsan összeállíthatsz egy sós vajas tészta alapot. A töltelékbe mehet zöldség, tojás, túró, krémsajt. Húsvét körül biztos van otthon sonka is. Friss saláták mellé egy szelet langyos, fűszeres pite! Mindenki kedvence.


Előkészítési idő:          20 perc
Mennyiség :                4 adag
Sütési idő :                  30 perc


Hozzávalók  :

1 csomag leveles tészta
3 tojás
1 csésze sonka (5 dkg)
1 csésze reszelt sajt (5 dkg)
1 csomag krémsajt /túró ( 25 dkg)
1 csokor medvehagyma (10 dkg)
szerecsendió
só bors


Elkészítés :

1.     Egy piteformát bélelj ki leveles tésztával. Mivel a tészta téglalap alakú, kicsit szabászkodj: vágj le két csíkot belőle, és ebből lesz a pite oldala.

2.     Tekerd fel a medvehagyamaleveleket és egy éles késsel szeleteld fel. Keverd össze a túróval.

3.     A tojásokat lazán verd fel, tedd bele a fűszereket. A sonkát vágd apró kockákra.

4.     A túrós keveréket lazítsd fel a tojással, és öntsd bele a tésztával kibélelt piteformába.

5.     A sonkát egyenletesen elosztva szórd rá, majd tedd a tetejére a reszelt sajtot.

6.     190 fokos (légkeveréses) sütőben 30 perc alatt készre sül. Tálald friss salátával.



Tipp : Törekedj arra, hogy minden nap fogyassz nyers ételt.

hétfő

Paradicsomos lencse fűszeres húsgombóccal

A fűszeres paradicsomszószos ételek lélekmelegítőként hatnak az emberre. Először nyilván egy jófajta spaghetti látványa ugrik be, de ha egyszer rákattansz, akkor jöhet bármi más, csak sok sok paradicsomszósz legyen. Ezen a blogon gyakran találsz délies, keleties fűszerezésű ételeket, mely egyáltalán nem véletlen. A blogalapító megrögzött mediterránfüggő, fűszermániákus. A fahéj jó partnere a különböző húsoknak, kissé csípős, pikáns. A húsgombóc (melyet mindig előre befűszerezve tárolok jól zárható dobozokban) előző napról maradt meg, így készült hozzá ez fűszeres lencse, melyben együtt főtt meg a gombóc.
A rizst azért ajánlom hozzá, mert akkor a gluténmentes ételeket fogyasztók is ehetik, de persze csinálhattok hozzá mást is! Mint mindig: mindenki ízlése szerint!





Paradicsomos lencse húsgombóccal



Előkészítési idő:         15 perc + lencse áztatás
Főzési idő :                 kb. 35 perc
Mennyiség:                 4 adag



Hozzávalók:

A húsgombóchoz (ld. perzsa gombócleves)

  • 200 g darált hús
  • ½ csésze főtt rizs
  • fokhagyma, gyömbér
  • mazsola
  • fűszerek, fahéj, citromhéj
  • só, bors


Paradicsomos lencsecurry

·      1 csésze beáztatott lencse (125g)
·      ½ l zöldség alaplé
·      1 doboz paradicsomkonzerv (darabolt)
·      2 dkg vaj
·      ½ hagyma, fokhagyma
·      currypor, só, bors





Elkészítés:


1.     Egy nyeles lábosban a vajon pirítsd meg a hagymát, fokhagymát és kedved szerinti fűszereket, tedd bele az előzőleg beáztatott lencsét és egy doboz paradicsomkonzervet (friss is jó!) és annyi alaplevet, hogy ellepje.

2.     A húsgombócokat formázd meg, és óvatosan helyezd bele a paradicsomos lencsébe.

3.     Fedő alatt (mennyiségtől függően) 30-40 perc alatt puhára fő. Ha elkészült ízesítheted kevés cukorral, chilivel, friss zöldfűszerekkel.

4.     Készíts hozzá jázminrizst, vagy basmati rizst.





Megjegyzés : a currys, szószos ételeknek kifejezetten jól áll a pihenés. Már 1 óra is nagyon hasznos az ízek összeérése végett.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails