Charlie Trotter project
Kihívásokról már beszéltem, a filmet nyilván mindenki látta. Én is meglepődtem azon, hogy hazánkban egy ilyen szakácskönyveket lefordítanak és kiadnak. Bevallom ez a könyv nekem már kb.10 éve megvan. Gyönyörű fotók, kivitel, és mivel nálunk otthon az esztétika nem elhanyagolható, érdekes módon nem általam, de előkerült a könyv. Sőt mi több, az újévi lencsézés során többen lapozgatták. Így valamelyik nap az én kezeim közé került, és a következő gondolat született meg bennem. El kezdem őket sorra elkészíteni. Hiszen ezért van ez a könyv, nem? No nem mindegyiket, nem vagyok J. Powel. Havonta 2 a cél-természetesen fotó, poszt.
A téma telibe talált, ugyanis ez a mottó akár az enyém is lehetne : „A konyhám nem vegetáriánus, de igen fontos szerepet kapnak benne a friss, szezonális
zöldségek, melyeket adott esetben csak kísér, aláfest a hús” – írja Eckart Witzigmann,
de olvasgatva akár C.Trotter-é is. Nagyon tetszik, ahogy a zöldségeket kezeli, tiszteli őket, tulajdonképp legdrágább hús módjára. Egy alapvető dologgal nem tudok majd megküzdeni, hiszen ez a könyv az USA-beli zöldségtermelők fantasztikus választékára épül, mely nálunk még 15 év elteltével (1996-ban adták ki) sincs.
A könyv felépítése megkönnyíti a dolgomat, ugyanis a 12 fejezetre van osztva, a 12 hónapnak megfelelő zöldségekkel. Én indításnak, ún. 0.receptnek egy nagyon egyszerű receptet választottam a decemberi fejezetből. Az enyém eredeti nyelven, azaz angolul van. Nagyon kíváncsi leszek a fordításra, nekem egy pár zöldségnév teljesen ismeretlen.
Egészben sütött karfiol brokkoli pürével
Hozzávalók 4 főre:
1 közepes fej karfiol
tengeri só, bors
olaj
1 fej brokkoli
1 ek vaj
1ek olivaolaj
Az előkészítés során az alábbi sorrendet követtem:
1. Sütőt 175ºC-ra melegítem, és egy tepsibe 1-2 cm magasságban vizet töltök. A karfiolt megtisztítom leveleitől és torzsájától, bekenem olajjal, és a tepsi fölé, egy rácsra rakom. 1,5 (!) óráig sütöm.
2. 1 óra elteltével egy gyümölcscentrigugában a nyers brokkoli nagy részét átnyomom, a levet félreteszem egy kis lábosban. 2-3 dl brokkoli levet kapok. Megtartok pár virágot, melyet sós vízben blansírozok, leszűröm, és pépesé turmixolom egy kanál víz segítségével. Sóval, borssal ízesítem.
3. A brokkoli levét épp felforralom, egy pici vajjal, olivalolajjal elkeverem. Sóval, borssal ízesítem.
4. Tálalás : egy mély tányérban egy pár szelet karfiolt elhelyezek, köré öntöm a brokkolilevet, és két kanál segítségével a püréből egy halmot képzek a tetejére.
Megjegyzés: Nekem nagyon ízlett. Örülnék, ha más is kipróbálná. A karfiol egészben való sütése vízgőzön bámulatos, páratlan ízt eredményezett. A brokkoli leve szintén elnyerte tetszésem, már ki is találtam mely zöldségből fogom újra elkészíteni.

oo, ez nagyon erdekes, tetszik
VálaszTörlésez nagyszeru! ki is probalom.
VálaszTörlésérdekes, és egyre érdekesebb lesz.próbálgassátok! vegák előnyben!
VálaszTörlés