| a kép innen |
Lasagne, moussaka, csőben sült
zöldségek. Mind, mind sütőben készülnek hússal, vagy anélkül. Egy
biztos, a béchamel mártás a sok zöldséggel vagy paradicsommártással, sütőben készült ételek alapeleme. Egyedül nem használandó: tiszta unalom. Egy
fehérmártás vaj, liszt és tej felhasználásával. Friss vaj és tej nem árt hozzá. Én a tej egy részét alaplével
váltom ki. Az alaplé íze, no meg fűszerezés
kibillenti az unalmas kategóriából. Szerecsendió használata kötelező!
Bechamel
mártás
H o z z á v a l ó k (2 személyre):
50 g vaj
50 g liszt
200-250
ml zöldség alaplé
325 ml friss
tej
szerecsendió (frissen reszelt)
só, bors
E l k é s z í t é s :
1. A vajat a liszttel egy serpenyőben elkezdem pirítani és fokozatosan felváltva öntöm fel az alaplével ill.
a tejjel.
2. Folyamatosan
keverve, krémes állagúra főzöm. (kb. 10 perc)
3. Az alaplétől függően sózom, sok szerecsendiót reszelek bele. A
legvégén feketeborsot vagy fehérborsot őrölök rá.
Megjegyzés: ezt a
mártás önmagában nem használom. Az alaplé aránya attól függ, mihez használom.
Ha nyers alapanyagokra öntöm, akkor indokolt az alaplé, mert abban puhulnak meg.
Nem készítettem még zöldség alaplével, csak tejjel. De biztos nem rontja el:)
VálaszTörlés