Van egy barátnőm(magára fog ismerni), aki mindig megmagyarázza, hogy miért van nyitva nála egy üveg jó fehérbor, netalán egy pezsgősüveg. Tudod …az úgy van…., hogy van egy recept, és akkor abban az van leírva, hogy végy 1-2 deci fehér bort. Na már most, akkor fel kell bontani egy üveg bort, felhasználunk belőle 1-2 decit, és hát mi tévők legyünk a maradékkal? Persze tudom, hogy a főzés közbeni borozgatást mindenki így magyarázza. A jó hír az, hogy ünnepi alkalmakkor és a jó vacsorákhoz is naná, hogy felbontunk egy-egy üveg bort, akkor miért ne használhatnánk ebből az ételeinkhez.
Halak készítésénél nem árt, ha van egy jó alaplevem, hisz ez a kiíndulópontja a jó levesnek, és a kitűnő mártásnak is.
Hal alaplé
Hozzávalók
1 kg halnyesedék (csont, kisebb darabok)
80 g hagyma
200 g póréhagyma
100 g répa, petrezselyem
80 g zeller
400 ml fehérbor
2 l víz
fűszercsomag (bouquet garni)
- babérlevél
- kakukkfű
- nagylevelő petrezselyem
- bors
Elkészítés:
1. A haldarabokat, csontot beáztatom hideg vízbe 10 percre, majd egy nagyobb, vastag talpú edény aljára helyezem őket.
2. A zöldségeket felvágom, hozzáadom a halhoz, és felöntöm 2 l vízzel.
3. Felforralom, és kis lángon főzöm 25-30 percig. Kicsit pihentetem.
4. Lehetőleg tüllkendőn, vagy finom szűrőn átszűröm. Nem nyomkodom, hogy minél tisztább levet kapjak.
5. A kész alaplé egy hétig hűtőben eltartható.
Mártások halhoz
A mártások elkészítésénél a hagymát nagyon kis kockára vágom, egy kis vajban puhára futtatom, majd ráöntöm az alkoholt, és kb felére párologtatom. Felöntöm az alaplével, és tovább főzöm. A végén következik a tejszín. Amikor a mártás kész van, pici jéghideg vajdarabkákat dobok bele, és krémesre keverem. Ha elkészült, átszűröm. A végén fűszerezem.
sáfrányos fehérboros
20 g hagyma
100 ml fehér bor
400 ml hal alaplé
250 ml friss tejszín
sáfrány
só
20 g hideg vajdarabkák
pezsgős sóskamártás
80 g friss sóskalevél
30 g hagyma
20 g vaj
200 ml hal alaplé
125 ml pezsgő
125 ml friss tejszín
só, bors
Megjegyzés:A sáfrányos fehérboros mártás könnyű fehérhúsú halakhoz ajánlom, a savanykás pezsgős mártást pedig inkább lazachoz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése