Nem tagadom, mostanában
hozzámnőtt a cukkini. Hálás növény, mely ontja a termést tavasztól késő őszig.
Bármit csinálhatsz belőle, levest,
lepényt, quiche-t, sütheted, grillezheted, párolhatod. Tudom íztelen jelzőt akasztanak rá, de én megvédem. Ismét nagyon
finomat csináltam belőle.
Cukkinis lepénykék
Előkészítési idő:
10 perc
Sütési idő : kb.
10 perc (mennyiségtől függ)
Mennyiség: 2-4 adag
Hozzávalók (8 darab):
- 300 g cukkini (reszelt)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1-2 szál zöldhagyma
- 80 g feta v. más sós, érett sajt (elhagyható)
- szárított menta, oreganó
- friss kakukkfű, petrezselyem
- 1 tojás
- 50 g liszt
- só, bors
tálaláshoz
- zöldcitrom, azaz lime (opcionális)
Elkészítés
1.
A cukkinit lereszelem (durva reszelőt használok), és jól kinyomkodom a levét. Sózom,
borsozom és hozzáadom a száraz fűszereket,
melyekkel jól átforgatom.(tényleg íztelen a cukkini, hát segítsünk ezen)
2.
Felverem a
tojást, nagyon apróra vágom a hagymát, a zöldfűszereket,
és ezeket is a cukkinihez adom. Apróra
morzsolt fetát adhatok hozzá, de ilyenkor a só mennyiségét csökkentem.
3.
A liszttel
egyenletesen megszórom, és közepesen lágy masszsát kapok.
4.
Egy
palacsintasütőt felforrósítok, és 1
ek. olajat öntök bele. A cukkinis masszából 1 vagy 2 kanál segítségével kis
halmokat rakok a serpenyőbe, és ellapítom
őket.
5.
Pár perc alatt
megsül az egyik oldala, majd átfordítom és a másik oldalát is pirosra sütöm.
Óvatosan kiemelem őket egy papírral
kibélelt tálra.
Megjegyzés: A zöldcitromot azért ajánlom, mert
kifejezetten feldobja, frissíti az ízeket.
1 megjegyzés:
Egyetértek veled ,ami a cukkini iráni rajongásodat illeti:))Ez a lepényke nálunk is nagyon bejött.
Megjegyzés küldése