csütörtök

Fűszeres cukkini lepénykék


Nem tagadom, mostanában hozzámnőtt a cukkini. Hálás növény, mely ontja a termést tavasztól késő őszig. Bármit csinálhatsz belőle, levest, lepényt, quiche-t, sütheted, grillezheted, párolhatod. Tudom íztelen jelzőt akasztanak rá, de én megvédem. Ismét nagyon finomat csináltam belőle.

Cukkinis lepénykék

Előkészítési idő:      10 perc
Sütési idő :               kb. 10 perc (mennyiségtől függ)
Mennyiség:              2-4 adag

Hozzávalók (8 darab):

  • 300 g cukkini (reszelt)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1-2 szál zöldhagyma
  • 80 g feta v. más sós, érett sajt (elhagyható)
  • szárított menta, oreganó
  • friss kakukkfű, petrezselyem
  • 1 tojás
  • 50 g liszt
  • só, bors

tálaláshoz
  • zöldcitrom, azaz lime (opcionális)


Elkészítés

1.    A cukkinit lereszelem (durva reszelőt használok), és jól kinyomkodom a levét. Sózom, borsozom és hozzáadom a száraz fűszereket, melyekkel jól átforgatom.(tényleg íztelen a cukkini, hát segítsünk ezen)
2.   Felverem a tojást, nagyon apróra vágom a hagymát, a zöldfűszereket, és ezeket is a  cukkinihez adom. Apróra morzsolt fetát adhatok hozzá, de ilyenkor a só mennyiségét csökkentem.
3.   A liszttel egyenletesen megszórom, és közepesen lágy masszsát kapok.
4.   Egy palacsintasütőt felforrósítok, és 1 ek. olajat öntök bele. A cukkinis masszából 1 vagy 2 kanál segítségével kis halmokat rakok a serpenyőbe, és ellapítom őket.
5.    Pár perc alatt megsül az egyik oldala, majd átfordítom és a másik oldalát is pirosra sütöm. Óvatosan kiemelem őket egy papírral kibélelt tálra.

Megjegyzés: A zöldcitromot azért ajánlom, mert kifejezetten feldobja, frissíti az ízeket.


1 megjegyzés:

Böbe írta...

Egyetértek veled ,ami a cukkini iráni rajongásodat illeti:))Ez a lepényke nálunk is nagyon bejött.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails