Szeptember végén
Csehország déli részén jártam. Ha imádsz kirándulni és szereted a természetet,
akkor ott a helyed: tavak, folyók, jó levegő ….erdő …erdő … erdő.
Nem tudom, hogy jártam-e már ilyen helyen, ahol az utakat szinte kizárólag
almafák szegélyezik, ráadásul olyan romantikusan sokféle. Autópályákat persze
elkerülve, bármikor megállhatsz és irány a természet! Magam sem hittem, hogy
kvázipiroskaként mehetek a kosarammal és szabadon gyüjtögethetek. Őzlábot és vargányát gyüjtöttünk, de ehhez szakértőt vettünk igénybe. Neked is ezt ajánlom. Ez egy
veszélyes üzem.
Amikor tisztatészta
felhívását olvastam, már tudtam, hogy az addigra már megszáradt, és gondosan
tárolt kincsek részben felhasználásra kerülnek.
Erdei gombás, padlizsános pite
(quiche)
Vigyázz, kész, ŐSZ!
Előkészítési idő:
25 perc
Sütési idő : kb.
30 perc (légkeveréses)
Mennyiség: 4 - 6 adag
Hozzávalók (kb. 22-25cm-es piteformához):
levehető aljú tapadásmentes piteforma |
Alap pitetészta :
- 175 g liszt
- 50 g vaj
- 100 g krémsajt
- 1 t.sárga
- 1 ek hideg víz
- szárított, morzsolt kakukkfű
- só
Pite töltelék :
- 300 g friss és szárított gomba
(vegyes erdei + barnacsiperke)
- 1-2 kisebb padlizsán
- 5-6 édes kisméretű fehérhagyma
- 30 g sós, érett sajt
(elhagyható)
- szárított kakukkfű,
szerecsendió
- friss kakukkfű, petrezselyem
- 1 tojás + 2 fehérje
- 200 ml tejföl (vagy joghurt + tejszín)
- só, bors
tálaláshoz
- friss zöldsaláta
sütés előtt |
Elkészítés :
1.
A pitetészta
hozzávalóiból egy könnyű vajas tésztát
gyúrok, amit a töltelék elkészítéséig hűtőbe teszek. A sütőt 180 fokra melegítem.
2.
A töltelékhez
megtisztítom a gombát, negyedekre
vágom, és pici vajon előpirítom. A padlizsánt kiskockákra, a hagymákat nem
túl vékony karikákra vágom, és egy kis olajon a fűszerekkel együtt, fedő alatt puhítom. Nem kell teljesen megpuhítani,
hiszen a sütőben még sülni fog.
3.
A tojásos, fűszeres krémhez felverem a tojásokat, hozzáadom a
tejfölt, vagy tejszínt, némi sót, borsot és szerecsendiót.
4.
Egy piteformát
kibélelek a kinyújott tésztával, ráhalmozom a zöldséget, ráöntöm a tojásos
masszát, rámorzsolom vagy reszelem a
sajtot.
5.
Kb. 30 perc
alatt szép pirosas barnára sül. 20 percig állni hagyom, utána szeletelem.
Megjegyzés: Ez a pite hidegen is jó,
akármilyen közhelynek tűnik is. A pitetésztát elősütni is lehet, de ha eléggé krémes a töltelék és van légkeveréses sütőd, akkor nem szükséges.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése