vasárnap

Erdei gombás, padlizsános pite


Szeptember végén Csehország déli részén jártam. Ha imádsz kirándulni és szereted a természetet, akkor ott a helyed: tavak, folyók, jó levegő ….erdő …erdő … erdő. Nem tudom, hogy jártam-e már ilyen helyen, ahol az utakat szinte kizárólag almafák szegélyezik, ráadásul olyan romantikusan sokféle. Autópályákat persze elkerülve, bármikor megállhatsz és irány a természet! Magam sem hittem, hogy kvázipiroskaként mehetek a kosarammal és szabadon gyüjtögethetek. Őzlábot és vargányát gyüjtöttünk, de ehhez szakértőt vettünk igénybe. Neked is ezt ajánlom. Ez egy veszélyes üzem.

Amikor tisztatészta felhívását olvastam, már tudtam, hogy az addigra már megszáradt, és gondosan tárolt kincsek részben felhasználásra kerülnek.


Erdei gombás, padlizsános pite (quiche)
Vigyázz, kész, ŐSZ!

Előkészítési idő:      25 perc
Sütési idő :               kb. 30 perc (légkeveréses)
Mennyiség:              4 - 6 adag

Hozzávalók (kb. 22-25cm-es piteformához):
levehető aljú tapadásmentes piteforma

Alap pitetészta :
  • 175 g liszt
  • 50 g vaj
  • 100 g krémsajt
  • 1 t.sárga
  • 1 ek hideg víz
  • szárított, morzsolt kakukkfű

Pite töltelék :
  • 300 g friss és szárított gomba (vegyes erdei + barnacsiperke)
  • 1-2 kisebb padlizsán
  • 5-6 édes kisméretű fehérhagyma
  • 30 g  sós, érett sajt (elhagyható)
  • szárított kakukkfű, szerecsendió
  • friss kakukkfű, petrezselyem
  • 1 tojás + 2 fehérje
  • 200 ml tejföl (vagy joghurt + tejszín)
  • só, bors

tálaláshoz
  • friss zöldsaláta
sütés előtt

Elkészítés :

1.    A pitetészta hozzávalóiból egy könnyű vajas tésztát gyúrok, amit a töltelék elkészítéséig hűtőbe teszek. A sütőt 180 fokra melegítem.
2.   A töltelékhez megtisztítom a gombát, negyedekre vágom, és pici vajon előpirítom. A padlizsánt kiskockákra, a hagymákat nem túl vékony karikákra vágom, és egy kis olajon a fűszerekkel együtt, fedő alatt puhítom. Nem kell teljesen megpuhítani, hiszen a sütőben még sülni fog.
3.   A tojásos, fűszeres krémhez felverem a tojásokat, hozzáadom a tejfölt, vagy tejszínt, némi sót, borsot és szerecsendiót.
4.   Egy piteformát kibélelek a kinyújott tésztával, ráhalmozom a zöldséget, ráöntöm a tojásos masszát, rámorzsolom vagy  reszelem a sajtot.
5.    Kb. 30 perc alatt szép pirosas barnára sül. 20 percig állni hagyom, utána szeletelem.

Megjegyzés: Ez a pite hidegen is jó, akármilyen közhelynek tűnik is. A pitetésztát elősütni is lehet, de ha eléggé krémes a töltelék és van légkeveréses sütőd, akkor nem szükséges.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails