kép innen |
Ennek az egyszerű tésztatípusnak szentelek egy önálló bejegyzést, mert nagyon sokféle sütihez használható alap. Elég, ha annyit mondok :
Beigli, rácsos gyümölcsös, pozsonyi kifli, zserbó. Ünnepek alkalmával jól jön egy bevált recept. Egyszerű. Kezdőknek ajánlott.
Omlós kelt tészta
Hozzávalók :
- 500 g liszt
- 125 g margarin
- 100 g vaj
- 1 - 1,5 dkg élesztő
- 60 g porcukor
- 2 t. sárga
- 2 ek tejföl, só
Tészta elkészítése:
1. A lisztet átszitálom, és késsel belevagdalom a jéghideg vajat/margarint (beigli, pozsonyi esetében egy része lehet zsír), majd elmorzsolom(ez a műveletet késes robotgéppel is végezhető). A porcukrot rászitálom.
2. A tojások sárgáját a tejföllel és a felfuttatott élesztővel (vagy csak hidegen ráreszelem) krémesre keverem.
3. Fészket készítek a lisztes morzsából és beleöntöm a tojásos keveréket. Először picit ragad, de jól nyújtható tésztát gyúrok belőle.
4. Hidegre teszem.
Megjegyzés : Fenti mennyiségből 1,040 kg nyers tészta lesz. Ez 4 db cukrászbeiglire elegendő. Előző nap elkészíthető, hidegen tárolandó.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése