szerda

Omlós tészta (kelt, élesztős) - alaprecept

kép innen

Ennek az egyszerű tésztatípusnak szentelek egy önálló bejegyzést, mert nagyon sokféle sütihez használható alap. Elég, ha annyit mondok :
Beigli, rácsos gyümölcsös, pozsonyi kifli, zserbó. Ünnepek alkalmával jól jön egy bevált recept. Egyszerű. Kezdőknek ajánlott.


Omlós kelt tészta



Hozzávalók :


  • 500 g liszt
  • 125 g margarin
  • 100 g vaj
  • 1 - 1,5 dkg élesztő
  • 60 g porcukor
  • 2 t. sárga
  • 2 ek tejföl, só


Tészta elkészítése:

1.    A lisztet átszitálom, és késsel belevagdalom a jéghideg vajat/margarint (beigli, pozsonyi esetében egy része lehet zsír), majd elmorzsolom(ez a műveletet késes robotgéppel is végezhető). A porcukrot rászitálom.

2.   A tojások sárgáját a tejföllel és a felfuttatott élesztővel (vagy csak hidegen ráreszelem) krémesre keverem.

3.   Fészket készítek a lisztes morzsából és beleöntöm a tojásos keveréket. Először picit ragad, de jól nyújtható tésztát gyúrok belőle.

4.   Hidegre teszem.

Megjegyzés : Fenti mennyiségből 1,040 kg nyers tészta lesz. Ez 4 db cukrászbeiglire elegendő. Előző nap elkészíthető, hidegen tárolandó.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails