péntek

Narancskrém, vagy ahogy ma neveznéd: narancsmousse.


Már régóta készülök írni a “kisfeketéről”. Nem, nem. Ez nem az a ruhadarab, amit minden nő szeretne, ha lenne a ruhatárában, mert tudja, hogy bármikor, bármilyen alkalomra, és bármennyi idő elteltével is felvehet. Bár a kisfeketéhez az én kisfeketém sokban hasonlít. A kisfeketét örökölheted. A kisfekete nem megy ki a divatból. A kisfeketéhez kötődnek emlékek, érzelmek. A kisfekete már nem biztos, hogy makulátlan, akár enyhén kopott is lehet. Sorolhatnám még a párhuzamokat napestig, de rátérek a lényegre: az én kisfeketém, az a családi receptesfüzet, amiből ráadásul nem egy van, hiszen a család női tagjainak valami rejtély folytán volt egy kisfeketéje, melyekből néhány hozzám került. A család férfi tagjainak kisfeketéjét nem örököltem meg, és ez nagy kár, mert keresztapám jónevű mestercukrász volt, és hát az ő kisfeketéjére igazán kíváncsi lennék.
Ha kinyitod az enyhén maszatos, csokoládéfoltos receptjegyzetet feltárul a múlt: a nagyi konyhája, a hétvégi kuktáskodás, benne van az anyád összes kolleganője, sőt még a szomszédok is. Egy egyszerű receptet választottam, hiszen Babette felhívása épp erről szólt.


Narancsmousse.
Régimódi narancskrém.


Ma már narancsmousse-nak, azaz narancshabnak hívnánk ezt a könnyed főzött, tejszínnel lazított narancskrémet. A receptjegyzetben poharas narancskrémként lett lejegyezve, és én természetesen még arra is emlékszem, hogy melyik talpas üvegpohárba tálaltuk. Az mondjuk tényleg kiment a divatból.

Elkészítési idő:        25-30 perc
Mennyiség:              4 adag
Főzési idő :                kb. 20 perc (vízfürdő felett)


Hozzávalók:


·      2 tojás sárgája
·      2 kisebb narancs leve
·      ½ narancs reszelt héja
·      85 g nádcukor
·      1 tk burg. keményítő
·      1 kk zselatin
·      200 ml friss tejszín

vízfürdő (fr. bain-marie, it. bagnomaria)

Ha nincs erre szakosodott edényed: egy lábasban kevés víz fölött egy jénai edényben sűrítsd a krémet, a lényeg, hogy közvetlen láng ne érje! Tovább fog tartani, mint gondolod, de megéri.

Elkészítés:


1.    lépés
Előkészítem a hozzávalókat. Vízfürdőhöz melegítek egy kis vizet.

2.   lépés
A tojássárgákat a porcukorral és a narancs levével a gőzfürdő fölött egy habverő segítségével könnyed krémmé főzöm. A végefelé hozzászitálok egy teáskanál keményítőt. A zselatinport egy kevés vízben feloldom és a langyos krémhez hozzákeverem. Hidegre teszem.

3.   lépés
A friss tejszínt habbá verem és óvatosan hozzákeverem a krémhez. Egy ½ narancs héját ráreszelem.

4.   lépés
Poharakba öntöm, vagy tortakrémként használom.

Megjegyzés: ez egy nagyon egyszerű, pikáns hab. Jól megy mákos, csokoládés, diós vagy tésztákhoz. Utálom a zselatint, de itt biztonság kedvéért használtam.

Még egy megjegyzés: ne legyek Nyárikonyha, ha nem feleztem meg az eredeti cukormennyiséget! Ne félj, elég édes.

4 megjegyzés:

nempiskóta írta...

Jól néz ki ez a "kisfekete", kiegészítő gyanánt, esetleg a tejszínnel felesben egy kis mascarponéval is feldobnám, mindenesetre "fel fogom próbálni"!:) Köszi a receptet!

Nyárikonyha írta...

mascarpone nem rontja el, de a jófajta friss tejszínnek sem piskóta a zsírtartalma:-D!

Babette írta...

Köszönöm a receptet! Nekem kisbarnám van!

Nyárikonyha írta...

Babette! Mi köszönjük a kiírást, igazi ünnepek előtti időutazás az ízekben, illatoban, emlékekben!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails