Már
régóta készülök írni a “kisfeketéről”. Nem, nem. Ez nem az a ruhadarab, amit minden nő szeretne, ha lenne a ruhatárában,
mert tudja, hogy bármikor, bármilyen alkalomra, és bármennyi idő elteltével is felvehet. Bár a
kisfeketéhez az én kisfeketém sokban hasonlít. A kisfeketét örökölheted. A
kisfekete nem megy ki a divatból. A kisfeketéhez kötődnek emlékek, érzelmek. A
kisfekete már nem biztos, hogy makulátlan, akár enyhén kopott is lehet. Sorolhatnám még
a párhuzamokat napestig, de rátérek a lényegre: az én kisfeketém, az a családi
receptesfüzet, amiből ráadásul nem egy van, hiszen a
család női tagjainak valami rejtély folytán
volt egy kisfeketéje, melyekből
néhány hozzám került. A család férfi tagjainak kisfeketéjét nem örököltem meg,
és ez nagy kár, mert keresztapám jónevű mestercukrász volt, és hát az ő kisfeketéjére igazán kíváncsi
lennék.
Ha
kinyitod az enyhén maszatos, csokoládéfoltos receptjegyzetet feltárul a múlt: a
nagyi konyhája, a hétvégi kuktáskodás, benne van az anyád összes kolleganője, sőt még a szomszédok is. Egy egyszerű receptet választottam, hiszen
Babette felhívása épp erről szólt.
Narancsmousse.
Régimódi narancskrém.
Ma már
narancsmousse-nak, azaz narancshabnak hívnánk ezt a könnyed főzött, tejszínnel lazított
narancskrémet. A receptjegyzetben poharas narancskrémként lett lejegyezve, és
én természetesen még arra is emlékszem, hogy melyik talpas üvegpohárba
tálaltuk. Az mondjuk tényleg kiment a divatból.
Elkészítési
idő: 25-30
perc
Mennyiség:
4 adag
Főzési idő : kb.
20 perc (vízfürdő felett)
Hozzávalók:
· 2 tojás sárgája
· 2 kisebb narancs leve
· ½ narancs reszelt héja
· 85 g nádcukor
· 1 tk burg. keményítő
· 1 kk zselatin
· 200 ml friss tejszín
vízfürdő
(fr. bain-marie, it. bagnomaria)
Ha nincs
erre szakosodott edényed: egy lábasban kevés víz fölött egy jénai edényben sűrítsd a krémet, a lényeg, hogy
közvetlen láng ne érje! Tovább fog tartani, mint gondolod, de megéri.
Elkészítés:
1. lépés
Előkészítem a hozzávalókat. Vízfürdőhöz melegítek egy kis vizet.
2. lépés
A tojássárgákat a porcukorral és a narancs levével a gőzfürdő fölött egy habverő segítségével könnyed krémmé főzöm. A végefelé hozzászitálok egy
teáskanál keményítőt. A zselatinport egy kevés vízben
feloldom és a langyos krémhez hozzákeverem. Hidegre teszem.
3. lépés
A friss tejszínt habbá verem és óvatosan hozzákeverem a
krémhez. Egy ½ narancs héját ráreszelem.
4. lépés
Poharakba öntöm, vagy tortakrémként használom.
Megjegyzés:
ez egy nagyon egyszerű, pikáns hab. Jól megy mákos,
csokoládés, diós vagy tésztákhoz. Utálom a zselatint, de itt biztonság kedvéért
használtam.
Még egy megjegyzés: ne legyek Nyárikonyha, ha nem
feleztem meg az eredeti cukormennyiséget! Ne félj, elég édes.
4 megjegyzés:
Jól néz ki ez a "kisfekete", kiegészítő gyanánt, esetleg a tejszínnel felesben egy kis mascarponéval is feldobnám, mindenesetre "fel fogom próbálni"!:) Köszi a receptet!
mascarpone nem rontja el, de a jófajta friss tejszínnek sem piskóta a zsírtartalma:-D!
Köszönöm a receptet! Nekem kisbarnám van!
Babette! Mi köszönjük a kiírást, igazi ünnepek előtti időutazás az ízekben, illatoban, emlékekben!
Megjegyzés küldése