ezen a sör nem belga, és nincs rajta marha sem, de mit lehet tenni? így kezdődött minden.. |
A nyáron már főztem egyszer sörrel, és akkor akadt kezembe ez az
autentikusnak mondható recept. Slow Food a javából. Persze, az enyémben több
volt a zöldség, hiszen nyár volt, és különben is könnyebb húsból készült. Ki
kell ezt is próbálnom, annál is inkább, mert nem tudok ellenállni ezeknek az
elegáns elnevezésű, meleg, fűszeresen illatos ételeknek! Franciául már csak
ezért is érdemes egy kicsit megtanulni: à la
provencale, à la bretonne, à la greque..mind mind az elkészítés módjára
utalnak. A Boeuf bourgoignon, az az a burgundi marha pl. sok hagymával
vörösborral, az à
la flamande pedig természetesen flamand módra, azaz fűszeres, sörös szószban.
Sörös marha belga módra
carbonnade à la flamande
Előkészítési idő:
30 – 35 perc
Főzési idő :
slow food (2-3 óra)
Mennyiség: 4 – 6 adag
Hozzávalók :
- 1 kg marhahús (hátszín, stefánia)
- vaj
- liszt
- 120 g házi húsos szalonna
- 500 g hagyma (édes, fehér)
- 500 ml (1 üveg) barnasör
- babérlevél
- szárított kakukkfű
- só
- bors
- 2 szelet kenyér
- 2 ek erős mustár
friss
petrezselyemzöld
Előkészítés
1.
Egy vastagtalpú serpenyőben (pl. réz vagy öntött vas) megpirítom a nagyobb
csíkokra vágott szalonnát, majd félreteszem. A hagymákat egészben hagyom (ha nagyobbak, félbevágom) és lassan
megpirítom. A végén egy pici cukor segítségével karamellizálom őket.
2.
A húst nagyobb kockákra vágom, megforgatom a kakukkfűvel összekevert lisztben, és
több részletben vajban kérget pirítok rá. (kívül szép barnás színe legyen)
3.
A serpenyőben
maradt pörzsanyagokat felengedem a barnasör
felével, és kissé felforralom.
Sütés
1.
Egy römertopfba (vagy öntöttvas edénybe)
belehelyezem az előpirított
húst, hagymát, szalonnát, a babérleveleket
és felöntöm a sörös pecsenyelével. A maradék sört is ráöntöm és lefedem két
vastag szelet kenyérrel, amit mustárral megkentem. (mustáros felével lefelé)
2.
170 fokos sütőben
puhára főzöm. Ez kb 2 óra,
de lehet több is.
3.
Fogyasztás előtt
a kenyeret kidobom, és 20-30 percig pihentetem.
4.
Tálaláskor petrezselyemmel bőven megszórom.
Megjegyzés: ez olyan tipikusan vendégváró étel
: kicsit macerás az előkészület, de ha már bent van a sütőben, nyeregben vagyunk! Nincs olyan vendég, akinek ez nem ízlik.
Még egy megjegyzés: kép nem készült, mert a slowfood-ra jellemzően későn készült el. találtam viszont egy jó linket, ahol fázisfotókon bemutatják az elkészítés módját.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése