A kalácskészítés nem olyan bonyolult, mint ahogy elképzeled, de tény,
hogy néhány régimódi tanácsot figyelembe kell venned:
A hozzávalók
legyenek langyosak !
Ehhez elég a sütőt 30-40 fokos melegítő funkcióra állítani és a hozzávalókat
betenni. (kivétel a tojás sárgáját)
Sok
tojássárgája kell hozzá.
Ne sajnáld, nem ez a 2 plusz tojás ára fogja felborítani a havi
költségvetést. A fehérjét sokféleképp felhasználhatod. Lefedve akár 5 napig is
eláll a hűtőben, állítólag fagyasztható is. Reggelire ehetitek tükörtojáskén, de
süthetsz belőle trendi makaront is.
Használj friss
élesztőt szárított helyett!
Ez lehet, hogy csak az én mániám, de szerintem a friss élesztő és a zacskós tej
is dob a kalács minőségén.
Tanulj meg
kalácsot fonni!
Nem kell ehhez tanfolyam, úgyis elfelejted, ha nem gyakorolsz minden
héten. Nézz meg egy két videót ésé rajzot és jó móka vár Rád.
Fotó : Saidel Artisan Baking |
Húsvéti
kalácsfonás
Elkészítési idő
: 15-20 perc ( + 30
perc kelesztés)
Mennyiség :
1 db
nagy kalács
Sütési idő
: 35
perc (175 fok, légkeverés)
• 500 g liszt (BL 55)
• 20g friss élesztő
• 3 ek vaníliás porcukor
• 100 g vaj/margarin
• 50 g cukor
• só
• 3 tojás sárgája
+ 1 a kenéshez
• 250 ml l langyos tej
• citromhéj (ez elhagyható, ha sós kalácsot
készítesz)
Kelt tészta
elkészítés
1. Az élesztőt pici
cukorral kevés langyos tejjel futtasd fel.
2. A lisztet tedd egy nagy tálba és alakíts ki
egy mélyedést a közepében. Ebbe kerül minden hozzávaló : a tojások sárgája, a
nagyon lágy vaj/margarin, a cukor, citromhéj és a meleg tej.
3. Alaposan átgyúrva rugalmas kalácstésztát
kapsz.
4. Kb. 30 perc alatt duplájára nő
és egy könnyed átgyúrás után annyi felé oszd, ahány fonatú kalácsot szeretnél
készíteni.
Formázás
·
Nyújtsd
a fonatokat egyforma méretű rudakra.
Készíts belőle
3-as, 4-es, 5- ös vagy éppen 6-os fonatú kalácsot. (ebből
a mennyiségből 2 db 3-as fonat vagy 1 nagy 6-os fonatú
kalácsot tudsz készíteni)
A
tetejét kend meg tojássárgájával és keleszd újabb 30 percig. Tedd be
a 200 fokra felmelegített sütőbe. 5 perc múlva vedd vissza a hőt
175 fokra, és kb még 30 percig süsd.
A videóban a lényeg 2.40-nél keződik. Figyelem!
Megjegyzés: Kelt tészta sütésénél mindig legyen a sütő
aljában egy 1 dl-es fémedényben víz, mely forrás közben párolog. A gőz
jót tesz a kelttésztának.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése