a kép a www.wellnesscafe.hu oldalról származik |
Pektin, gyümölcssavak – a nélkülözhetetlen résztvevők
Az előző részben a gyümölcsök, a cukrok, az üvegek, és a tisztaság után kis áttekintés következik a gyümölcsben rejlő természetes alkotórészekről.
1. Pektin
A pektin egy természetes anyag, mely minden gyümölcsben (néhány zöldségben is) megtalálható. Savakkal és cukorral kombinálva egy gumiszerű konzisztencia jön létre, melytől olyan nagyszerű lesz a dzsem vagy lekvár.
A pektin a gyümölcsök magjában, héjában található és főzés útján nyerhető ki. A nem teljesen érett gyümölcsök pektintartalma magasabb. A túlérerés és a fagyasztás a pektintartalom csökkenésével jár
A pektintartalom szerint megkülönböztetünk alacsony, közepes és magas pektintartalmú gyümölcsöket, és attól függően, hogy ezeknek milyen a savtartalma érünk el különböző eredményt.
A magas pektintartalmú gyümölcsökkel könnyen érhető el kitűnő eredmény. Ilyen pl. a ribizli, egres, citrusfélék, alma (nyári vagy főző), birsalma. Az alacsony pektintartalmú gyümölcsök esetében természetes vagy mesterséges(zselírozó cukor) módon növelni kell a pektintartalmat. Alacsony pektintartalmú gyümölcsök pl. az eper, rebarbara vagy a cseresznye.
Otthon elkészíthető természetes pektin alap
Felhasználható gyümölcsök:
· Ribizli
· Egres
· Nyári alma(savanykás)
Elkészítés:
1 kg gyümölcsöt 600 ml vízzel 45-60 percig főzöm, majd nagyon finomszűrőn szűröm (egész éjszakán át csepeghet). 4 hétig eláll, így felhasználható olyan gyümölcsökhöz, melyek pektintartalma alacsony.
Felhasználás módja:
Minden 1 kg gyümölcshöz 150-300 ml pektinalapot adok.
GYÜMÖLCSÖK PEKTINTARTALOM SZERINT
MAGAS
- alma (nyári vagy főző)
- birsalma
- citrusfélék
- egres
- ribizli
KÖZEPES
- málna
- meggy
- sárgabarack
- szilva
ALACSONY
- áfonya
- bodza
- cseresznye
- eper
- füge
- őszibarack
- körte
- rebarbara
2. Gyümölcssav
A gyümölcsök természetes anyaga, melyek kivonja a pektint a gyümölcsből, késlelteti a sűrűsödést, és megakadályozza a cukor kristályosodását. Alacsony savtartalmú gyümölcsök feldolgozásánál citromlével, piros ribizli/egres level/zselével növelhető a savtartalom.
GYÜMÖLCSÖK SAVTARTALOM SZERINT
MAGAS
- alma (nyári/főző)
- citrusfélék
- meggy
- áfonya
- rebarbara
- szilva
KÖZEPES
- málna (érett)
- szilva
ALACSONY
- alma
- birsalma
- bodza
- cseresznye
- eper
- füge
- körte
- málna
- őszibarack
- rebarbara
Megjegyzés: fentiek ismeretében házasíthatjuk is a gyümölcsöket, kihasználva a különböző tualjdonságaikat. Ezek után még könnyebb belátni, hogy tartósítószer és adalékanyagok nélkül is kitűnő eredmény érhető el.
Amit tanultam: csak tanultam. Kitől: korábbi feljegyzések, saját tapasztalat, családi jegyzetek. Külön köszönet : River Cottage Handbook: Preserves c. kiadványnak.
2 megjegyzés:
Ez nagyon jó, Évi! Köszi! ;o)
(csak) természetesen!
Megjegyzés küldése