Régebben, ha ez a koranyári bébitök megjelent, akkor csak egyre gondoltunk: rántott tök! Szeletekre vágva, panírozva, kisütve halmozva, salátával. Mára már évente max. egyszer-kétszer sül olajban valami a konyhán, inkább párolok, sütőben sütök, serpenyőben pirítok.
A töltött zöldségek iránti odaadásom visszavonhatatlan (Ld dolmák címszó alatt). Görög, török, közel-keleti – nekem aztán mindegy, ízviláguk magával ragadó, ezért hát mindegyikkel próbálkozom.
Töltött bébitök görögösen
Hozzávalók:
· 2 db bébitök
Töltelék:
· 100 ml rizs
· a tök belseje
· olivaolaj
· 1 nyári főzőhagyma
· kakukkfű
· 1 szárított paradicsom
· friss fűszernövények (oregano, lestyán)
· 1 ek feta
· 1 gerezd fokhagyma
Szósz:
· 1-2 friss paradicsom
· 1 csésze alaplé
· olivaolaj
· só
· bors
1. A bébitököket meghámozom, kettévágom, kivájom a belsejét. (ha zsenge, magot alig találunk benne, így az egész rész felhasználható)
2. A hagymát felszeletelem, olajon megfonnyasztom, rádobom a rizst, a fűszereket (kivétel a zöldeket), és a tökök apróra vágott belsejével félig puhára párolom.
3. Lehűtöm, hozzákeverem a fetát, a zöld fűszernövényeket, belenyomok egy nagyobb gerezd fokhagymát, sóval(ha kell), borssal fűszerezem.
4. Tűzálló tálba rakom, melléhelyezem a paradicsomcikkelyeket, öntök rá olivaolajat, alaplevet.
5. 175 °C-os sütőben, fólia alatt párolom. Kb 20-25 perc után leveszem a fóliát és készre sütöm.
Megjegyzés: egy könnyű vacsora vagy ebéd. A tök szerethető formája.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése