péntek

Töltött bébitök görögösen


Régebben, ha ez a koranyári bébitök megjelent, akkor csak egyre gondoltunk: rántott tök! Szeletekre vágva, panírozva, kisütve halmozva, salátával. Mára már évente max. egyszer-kétszer sül olajban valami a konyhán, inkább párolok, sütőben sütök, serpenyőben pirítok.

A töltött zöldségek iránti odaadásom visszavonhatatlan (Ld dolmák címszó alatt). Görög, török, közel-keleti – nekem aztán mindegy, ízviláguk magával ragadó, ezért hát mindegyikkel próbálkozom.

Töltött bébitök görögösen

Hozzávalók:
·      2 db bébitök

Töltelék:
·      100 ml rizs
·      a tök belseje
·      olivaolaj
·      1 nyári főzőhagyma
·      kakukkfű
·      1 szárított paradicsom
·      friss fűszernövények (oregano, lestyán)
·      1 ek feta
·      1 gerezd fokhagyma

Szósz:
·      1-2 friss paradicsom
·      1 csésze alaplé
·      olivaolaj
·     
·      bors

1.    A bébitököket meghámozom, kettévágom, kivájom a belsejét. (ha zsenge, magot alig találunk benne, így az egész rész felhasználható)
2.   A hagymát felszeletelem, olajon megfonnyasztom, rádobom a rizst, a fűszereket (kivétel a zöldeket), és a tökök apróra vágott belsejével félig puhára párolom.
3.   Lehűtöm, hozzákeverem a fetát, a zöld fűszernövényeket, belenyomok egy nagyobb gerezd fokhagymát, sóval(ha kell), borssal fűszerezem.
4.   Tűzálló tálba rakom, melléhelyezem a paradicsomcikkelyeket, öntök rá olivaolajat, alaplevet.
5.    175 °C-os sütőben, fólia alatt párolom. Kb 20-25 perc után leveszem a fóliát és készre sütöm.

Megjegyzés: egy könnyű vacsora vagy ebéd.  A tök szerethető formája.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails