péntek

Paradicsom konzerválása, befőzés _ paradicsomlé, hámozott paradicsom


Ha nyár, akkor paradicsom. A szó mindkét értelmében. Habzsoljuk számolatlanul, mert ilyenkor a legfinomabb, tele vitaminnal és olyan ízekkel, melyet az üvegházi testvérei nem  tudnak. Engem itthon nyagattak már tavaly is, hogy zárjuk üvegbe, de a tavalyi paradicsom felhozatal nem győzött meg, viszont idén kétféle módom gondoltam konzerválni.




Natúr paradicsomlé



Elkészítési idő:        25– 30  perc
Főzési idő :               20 perc
Mennyiség:              1 kg paradicsomból 650-700 ml paradicsomlé lesz




  • Paradicsomokat megmosom, hámozatlanul nagyobb darabokra vágom és felteszem főni

  • Kb. 20 perc elteltével –amikor már puhára főtt a paradicsom- leveszem a tűzről, átpasszírozom

  • Újra felforralom, majd üvegekbe öntöm

  • Száraz dunsztba teszem egy napra.


Megjegyzés: sem tartósítószert, sem sót nem tartalmaz. 100% paradicsom.


Hámozott paradicsom (üvegben, saját levében)



  • A paradicsomokat leöblítem, majd forró vízzel leöntöm. 1-2 perc múlva leöntöm a vizet, és lehúzom a héjukat.

  • A kisebb paradicsomokat egészben, a nagyobbakat megfelezem és úgy rakom bele a befőttes üvegbe. Lezárom a tetejüket.

  • Sütőben vízfürdőben kb 15-20 percig dunsztolom.

  • Az elkészült paradicsomok üvegét szárazra törlöm. 

  • Száraz dunsztban 1 - 1,5 nap alatt teljesen lehűl.


Megjegyzés: Leginkább az az ideális állapot, mikor az ember saját kertjéből szüreteli. Én városlakóknak is ajánlom: eljön az az idő, mikor nagyon jó minőségű szabadföldi paradicsomot tudunk venni termelőtől.Ugyanúgy készül, mint a cseresznye.
  

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails