Ha nyár, akkor paradicsom. A szó mindkét értelmében. Habzsoljuk számolatlanul, mert ilyenkor a legfinomabb, tele vitaminnal és olyan ízekkel, melyet az üvegházi testvérei nem tudnak. Engem itthon nyagattak már tavaly is, hogy zárjuk üvegbe, de a tavalyi paradicsom felhozatal nem győzött meg, viszont idén kétféle módom gondoltam konzerválni.
Natúr paradicsomlé
Elkészítési idő: 25– 30 perc
Főzési idő : 20 perc
Mennyiség: 1 kg paradicsomból 650-700 ml paradicsomlé lesz
- Paradicsomokat megmosom, hámozatlanul nagyobb darabokra vágom és felteszem főni
- Kb. 20 perc elteltével –amikor már puhára főtt a paradicsom- leveszem a tűzről, átpasszírozom
- Újra felforralom, majd üvegekbe öntöm
- Száraz dunsztba teszem egy napra.
Megjegyzés: sem tartósítószert, sem sót nem tartalmaz. 100% paradicsom.
Hámozott paradicsom (üvegben, saját levében)
- A paradicsomokat leöblítem, majd forró vízzel leöntöm. 1-2 perc múlva leöntöm a vizet, és lehúzom a héjukat.
- A kisebb paradicsomokat egészben, a nagyobbakat megfelezem és úgy rakom bele a befőttes üvegbe. Lezárom a tetejüket.
- Sütőben vízfürdőben kb 15-20 percig dunsztolom.
- Az elkészült paradicsomok üvegét szárazra törlöm.
- Száraz dunsztban 1 - 1,5 nap alatt teljesen lehűl.
Megjegyzés: Leginkább az az ideális állapot, mikor az ember saját kertjéből szüreteli. Én városlakóknak is ajánlom: eljön az az idő, mikor nagyon jó minőségű szabadföldi paradicsomot tudunk venni termelőtől.Ugyanúgy készül, mint a cseresznye.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése