a képen látható lecsóban cukkini is van, a fűszer pedig a paprikán kívül kakukkfű |
Minél egyszerűbb egy étel, annál több vita merül fel az elkészítés módjáról, és a felhasznált alapanyagok milyenségéről. A lecsó egy ilyen étel. Nagyon egyszerű, ugyanakkor lehet egészen kifinomultan is készíteni. Elrontani nehéz, de én már ettem rosszat. Persze ez is ízlés kérdése, én nem szeretem a szétfőzött ételt, és ezt sokszor úgy csinálják, pedig sűrű, saját szaftjával az igazi. A vita már ott indul, hogy szalonna, vagy olaj, vagy zsír illetve ezek különböző arányú keveréke. A vágástechnikával folytatódik: a hagymát karikára, cikkelyre, kockára , paradicsom és paprika esetében ugyanez. Nem folytatom, mert a variáció a vitára végtelen, és persze úgyis mindenki a sajátjára esküszik. Csinálja mindenki, ahogy szereti, és válasszon kedvére az alábbiak szerint!
A Lecsó
Hozzávalók:
Alap:
- Zöldpaprika (lehetőleg többféle színű, alakú)
- Hagyma
- Paradicsom (én jobb kedvelem a húsos paradicsomot)
- Zsiradék
Zsiradék:
- Olaj
- Zsír
- Szalonna
Fűszerek:
- Édes fűszerpaprika
- Csípős fűszerpaprika
- Fokhagyma
- Chili
- Szerecsendió
- Kakukkfű
- Bors
- Só
Zöld fűszerek:
- Petrezselyem
- Lestyán
- Kapor
Egyéb zöldségek:
- Cukkini
- Tök
- Padlizsán
Köret:
- Kenyér
- Rizs
- Burgonya
- Tarhonya
Feltét:
- Kolbász
- Virsli
- Tojás (tükörtojás, buggyantott tojás)
- Sült hús
- Sült hal
Lecsó - Nyárikonyhánál
Elkészítési idő: 25– 35 perc
Főzési idő : kb 20-25 perc
Mennyiség: fejenként : 2 zöldpaprika, 2-3 paradicsom, 1 hagyma, ½ csípős paprika
Fűszerek: só, bors, kakukkfű, édes fűszerpaprika
A paradicsomot leforrázom, leszedem a héját, és negyedekre vágom.
Hozzáadom a paprikához a paradicsomokat, sózom, és meghintem kis fűszerpaprikával. 1 mokkás kanál cukrot is adok hozzá.
A végén fedő nélkül rotyogtatom, hogy elpárologjon a paradicsom leve, és kellő szószos állagot kapjak.
Megjegyzés: Tartósítószert nem tartalmaz. 100% paradicsom, paprika, hagyma.
Lecsó a nemzetközi porondon
A lecsóról is azt hisszük – mint oly sok másról – hogy eredeti magyar étel, és ilyet aztán senki, sehol nem csinál. Ezzel ellentétben a mediterrán nemzetek konyháján igenis megtalálható a mi lecsónkhoz nagyon hasonló étel. Ezenkívül az osztrákok, csehek és más népek is fogyasztják. Persze a miénkhez hasonló nincs, és persze csak mi, magyarok tudjuk a legjobban csinálni!
Olaszoknál : piperade
Spanyoloknál : piperade basque
Franciáknál : ratatouille
Törököknél : menemen
Megjegyzés: nekem egy vágyam van ezzel kapcsolatban: bárcsak annyiféle paprika és paradicsomfajta lenne itthon, ahányféle képpen készítjük a lecsót! Éljen a biodiverzitás!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése