A cseresznye a pektintartalom szerint nem tartozik a könnyen “dzsemesíthető” gyümölcsök közé, és az aromája, karaktere sem teszi őt a kedvencek közé. Cseresznye frissen, ropogósan a legjobb, de ha sok van belőle valamit kezdeni kell vele. A korábbiakban leírtak szerint a társításra felkészültem ,és vettem egy ½ kg egrest erre a célra.
Cseresznye-egres dzsem
Hozzávalók:
· 1000 g biocseresznye (nálam saját)
· kb 200 g egres
· kb 200 g nádcukor
1. Az egrest megtisztítom, megmosom, felszínét jól átdörzsölöm.
2. Az egrest 50ml vízzel felteszem főzni. Kb 10 perc alatt puhára fő. Hozzáadok kb. 100 g cukrot, és jól elkeverem. Félreteszem.
3. A cseresznyét megmosom, szárát eltávolítom, kimagvazom.
4. A kimagvazott cseresznyét egy nagyobb lábosban pici vízzel elkezdem főzni (cukor nélkül), és puhára főzöm, majd hozzáadom az egrest. Kb 10 percig főzöm.
5. Hozzáadom a maradék cukrot, és további 25-30 percig főzöm. Csepp próbát tartok. Ha egy-két perc múlva megszilárdul a hideg tányérra önött csepp, akkor elkészült.
6. 8-10 percig állni hagyom, majd száraz üvegekbe öntöm. Lezárom, és száraz dunsztba teszem.
7. Amikor teljesen kihűlt, felcímkézem.
Megjegyzés: a mennyiségeket inkább arányoknak vegyétek, nem mértem le pontosan.
Amit tanultam: ismét azt, hogy bátran próbálkozzunk. Külön köszönet : River Cottage Handbook: Preserves c. kiadványnak.
Receptek cseresznyével ebben a blogban: itt.
Receptek cseresznyével ebben a blogban: itt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése