Ezt a receptet leginkább azért írom le, hogy a dzsemfix rajongókat is meggyőzzem arról, hogy hozzáadott adalékok nélkül is van élet. Egyes bloggerek még a ribizlihez is befőzőcukrot adnak, ekkor kicsit idegessé válok.
A meggy tudvalevő nem gazdag pektinben, ezért nem zselésedik, nehéz belőle dzsemet készíteni. A mindenttudó ribizli segítségével azonban, anélkül, hogy az alap ízvilágon változtatnék, jó eredményt érek el.
Meggy dzsem
Hozzávalók:
· 1500 g meggy (kimagozva kb 1000g )
· kb 300 g nádcukor
· 100 ml víz
· 2 ek ribizlizselé
1. Meggyet leszárazom, kimagvalom, és felrakom főni egy pici vízzel.
2. Ha megpuhult, hozzáadom a ribizlizselét, és nagy lángon kb. 10 percig főzöm.
3. A cukor hozzáadásával még további 15-20 percig főzöm.
4. Ez nem lesz teljesen szilárd, ha csepppróbát tartok, de ennyi idő alatt biztosan elkészül.
5. 8-10 percig állni hagyom, majd száraz üvegekbe öntöm. Lezárom, és száraz dunsztba teszem.
6. Amikor teljesen kihűlt, felcímkézem.
Megjegyzés: Számomra a tökéletes dzsem nagyon lassan készül. Nem turmix, nem nyomogat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése