A fenti elnevezések között hasonlóság van, de nem teljes az átfedés. A vinaigrette pl. salátaöntet, de nem minden salátaöntet vinaigrette. A szószok lehetnek hidegek és melegek, de egy biztos a fenti elnevezések bármelyike társítható salátával.
Tavasztól nyáron át nem szoktam a salátákra egyebet önteni, mint olivaolajat és a zöldfűszerekkel ízesítem őket. Január lévén ezek kínálata leszűkül, és nálam a saláták alapanyaga is átvált a zöld salátákról a párolt, vagy sült zöldségekre.
Klasszikus vinaigrette
A legegyszerűbb, bármely salátához illő klasszikus salátaöntet.
Alapja:
3-5 rész olaj : 1 rész fehér borecet
4 adag:
- 1 ek. fehér borecet
- 1 tk dijoni mustár
- 3 ek olaj
- só
- cukor
Elkészítés:
Az ecetet elkeverjük a mustárral, és folyamatosan adagoljuk hozzá az olajat. Emulziót (olaj-folyadék keverék) kapunk.
Citromos vinaigrette
Ecet helyett friss citromlevet használunk. Előzőekhez hasonlóan emulziót képzünk. Jól illik pl. párolt zöldbabhoz, céklához, fetához stb.
- 1 ek frissen facsart citromlé
- 3 ek olivaolaj
- só
- cukor
Sütőben sült téli saláta
Elkészítési idő: 15 - 20 perc
Sütési idő : 30 perc
Mennyiség: 4-6 adag
Hozzávalók :
- 1 sütőtök nagy darabokra vágva
- 4 db nagy Ella burgonya (lehet másféle is, én a sárga héjút szeretem sütni)
- 4 teniszlabda nagyságú cékla
- újhagyma
- friss petrezselyem
- citromos vinaigrette
- pirított tökmag
- só, bors
Elkészítés
1. A céklákat és a burgonyákat fóliába csomagolom. A sütőtököt nagyobb darabokra vágom. 190 fokos sütőbe megsütöm őket. 30-40 perc.
2. Mikor elkészültek, kiveszem a sütőből, a burgonyát és a céklát még a fóliában hagyom. Előkészítek mindenkinek egy nagyobb tányért.
3. A céklától, burgonyáról lehúzom a héjat, rusztikus darabokra vágom. (esetleg egyben hagyom), és mindenből rakok a tányérra.
4. Citromos vinaigrette-el tálalom.
5. Pirított diót, tökmagot(héj nélkül) vagy mandulát adok hozzá.
Megjegyzés: gyönyörű ! a sütőtök narancs és a cékla rubinszíne elbűvölő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése