Nálam, ha édesség nincs itthon (és ez gyakran megesik), az a kérdés járja: csokoládétorta van? Ilyenkor persze tudjuk, hogy nincs, és azt is tudjuk, hogy valamit tenni kell annak érdekében, hogy valami édes falat kerüljön az asztalra. Ezt egyébként leggyakrabban egy-két szem aszalt szilva dióval, vagy joghurt erdei mézzel pótolja. Tudatos (nem)vásárlóként nem tartok itthon kekszeket, csokoládékat, bonbonokat, és egyéb nyalánkságokat. Egyszerűen azért, mert a tárolás időtartama nehezen lenne mérhető, annál inkább az energiatartalom, amit ezáltal bevinnénk.
Ma nem én vásároltam.
Így lett egy tábla csokink, és ha már van, akkor tényleg érdemes nekiesni, mert nagyon kevés hozzáadott értékkel (anyag és munkaerő) mégiscsak egy finomabb falat keletkezik!
A csokoládé-diós“torta”:
1 tábla (100 g) étcsokoládé (nálam Szerencsi, persze lehet jobb minőségű is)
50 g dió
2 ek liszt (kb. 5 dkg)
1 kk sütőpor
4 egész tojás
5 dkg van porcukor vagy 4 dkg porcukor +1 vaniliás cukor
1 ek kakaópor
50 g vaj
1 narancs reszelt héja
só
A tetetjére :
1 marék szeletelt mandula (nem fontos)
Tálaláshoz:
baracklekvár/ málnalekvár/ribizlizselé
tejszínhab
Az előkészítés során az alábbi sorrendet követtem:
1. A csokoládét, a diót, a lisztet és a sütőport robotgépben aprítom. (a diót, és a csokoládét reszelhetem is)
2. A tojásságákat a porcukorral, kakaóporral és olvasztott vajjal krémesre keverem.
3. Tojásfehérjéből pici sóval kemény habot verek
4. Fentieket óvatosan összekeverem, belereszelek egy narancs héját. Széles spatulát használok, nagy körkörös mozdulatokkal, hogy a hab ne törjön össze.
5. A masszát beleöntöm egy sütőpapírral kibélelt 23-25 cm átmérőjű formába. Ha van szeletelt mandulám, meghintem vele.
Sütés : 175ºC-ra melegített sütőbe helyezem. 30 percig sütöm.
Megjegyzés: Ez nem igazán torta, inkább süti. A francia csokoládétorta olcsóbb, könnyebb változata: az dupla ennyi étcsokoládéval, és több vajjal készül, de lényegében ugyanez.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése