Az alkotórészek nyersen nagyon szépek: sárga, narancssárga. A legtöbb leves nem egy fotómodell, ez sem. Bár a leveseket nem szépségükért szeretjük. Most már értem, miért invesztál egyre több menő étterem érdekes, széles peremű leveses tányérba: legalább a tányér elvonja a tekintetet az unalmas felülettől. Duplán igaz ez a krémes állagú levesekre.
Sárgaborsóleves sárgarépával
Elkészítési idő: 10 perc + (sárgaborsót előző este beáztatom)
Főzési idő : 25 perc
Mennyiség: 2-3 adag (nálam 2 adag, mert főételként fogyasztom)
Hozzávalók :
115 g sárgaborsó
3 közepes sárgarépa
1 közepes vöröshagyma
kakukkfű, pici rozmaring
0.6 l alaplé
pici száraz chili
sült hagyma:
2 nagy lilahagyma karikákra vágva
1 ek olivaolaj
darabos dió öntet:
1-2 ek olivaolaj
friss petrezselyem
pirított dió
só, bors
Elkészítés
- A beáztatott sárgaborsót (feles borsót), a darabolt sárgarépát, 1 egész hagymát, és a fűszereket zöldségalaplében felteszem főzni. Kb 20-25 perc alatt puhára fő.
- Időközben a felkarikázott lilahagymát olajon karamellizálom.
- A levesből kiveszem az egész főtt hagymát, és tetszés szerint mixelem. Hagyhatom darabosan is.
- Az alaplével állítom be a leves mennyiségét, sűrűségét.
- Tálalás előtt a friss petrezselymet apróra vágom, olivaolajat öntök rá. Pár szem apróra vágott, pirított dióval, sóval, borssal összekeverem.
- A sült lilahagymát és a petrezselymes diót kínálhatom a leves mellé rusztikus francia kenyérrel. A fotó kedvéért tettem rá.
Megjegyzés: eredetileg ez a recept fehér babbal volt feljegyezve friss paradicsommal. Ez egy téli változat.
1 megjegyzés:
Klassz a leves és a kép is.
Megjegyzés küldése