lencse |
Klasszikus lencsefőzelék – lencse magyarul
Lencsét sosem áztatom be előre, csak átöblítem. Mostanában inkább termelőnél vásárolom, mert akkor nincsenek benne kövek, meg az eredete is konkrétabb.
- A lencsét (400 g) egy széles lábasba teszem, felöntöm kb 1 liter zöldségalaplével, beleteszek 2-3 babérlevelet, 1 kk szárított tárkonyt,pici sót, és puhára főzöm. A jó lencsének nem kell túl sok főzés. Talán ez az egyetlen étel, amit rántok –de tényleg.
- Rántás :1 ek libazsíron 4-5 gerezd fokhagymát picit átpirítok, rádobok 1 ek lisztet, legvégén fűszerpaprikát és belekeverem a főtt lencsébe. Alaplével hígíthatom.
- Ízesítés: Pici cukor, ízlés szerint ecet/citrom mehet bele. Van, aki tejföllel szereti.
virslifőzés itt.
Lencse olaszosan – mediterrán egytálétel
8 fűszeres kolbászka (legjobb házi, de csípős debreceni is jó)
1 nagy hagyma
1 nagy répa
fokhagyma,babérlevél
rozmaring, majoranna
250 g lencse
400 g darabolt paradicsom (1 konzerv)
1 kis doboz paradicsompüré
600 ml zöldségalaplé
friss petrezselyem
- Egy tűzálló tálban kis olajon megpirítom a kolbászkákat, és félreteszem. A felszeletelt répát, hagymát és fokhagymát addig pírítom, amíg megpuhulnak.
- Visszarakom a kolbászokat, hozzáadom a fűszereket, a lencsét. Felöntöm az alaplével, hozzáöntöm a paradicsomot.
- Lefedem, és sütőben kb. 40 perc alatt elkészül. 30 perc elteltével nézzünk rá, szükség esetén alaplével pótoljuk.
Lencse franciául – borban sült lencse
4 ek olivaolaj
2 fej nagy hagyma
2 gerezd fokhagyma
400 g darabolt paradicsom
1-2 babérlevél
oregano, rozmaring
tengeri só, bors
400 g lencse
500 ml bor
200 ml víz/zöldségalaplé
- Az olajon megpirítom a hagymát, és a fűszereket. Beledobom a lencsét, a paradicsomot, felöntöm a borral és az alaplével, és sütőbe helyezem.
- Lassú tűzön 1-1.5 óráig addig sütöm, amíg a lencse a finom levét magába szívja. Kitünő köret Szilveszterre!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése