péntek

Rétes - birsalmás, sütőtökös töltelékkel

A rétes – nincs mese – nagyon népszerű édes-sós süteményféle. Ennek nyilvánvaló gasztrotörténelmi oka van, az itt állomásozó népektől átvett tésztafélék adaptációi. Számtalan rétestöltelék van, nem sorolom. Az én kedvenceim nyáron a meggyes (természetesen friss meggyből), a cseresznyés. Rétest viszont télen is lehet készíteni : a töltelékhez való alapanyag kínálat még talán bővebb is.
Az én vesszőparipám a hozzáadott cukor mennyiségének csökkentése, és ezt a rétesnél lehet alkalmazni. Sok töltelék esetében egyáltalán nincs szükség cukorra. A gyümölcsök, akárcsak a zöldségek elegendő természetesen cukrot tartalmaznak. Megfelelő fűszerezéssel elkerülhető a cukor használata.
Rétes persze lehet zöldséges is. Az alábbi verzió egy combo: gyümölcs-zöldség egyben.

Birsalmás-sütőtökös rétes

Elkészítési idő :         15-20 perc
Mennyiség :                  1 rúd rétesre

Hozzávalók :

1 csésze sütőtök (durvára reszelve)
1 csésze birsalma (durvára reszelve)
1 nagy fehérhagyma (vajon párolt)
1 gerezd fokhagyma (préselt)
pár szem aszalt szilva
½ citrom reszelt héja
oregano
szercsendió
só, bors

Elkészítés

  1. A hagymát vastag karikákra szeletelem, és egy pici vaj-olajkeveréken párolom. Leheletnyit sózom.
  2. Lereszelem birsalmát, és sütőtököt.A kihűlt hagymát hozzáadom a reszelt zöldségekhez, belenyomok egy gerezd fokhagymát. Hozzáadom a fűszereket, a reszelt citromhéjat. Sózom, borsozom.
  3. A langyosra hűlt tölteléket réteslapokba tekerem, és készre sütöm.

Megjegyzés:
Rétes ebben a blogban itt.



Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails