A rétes – nincs mese – nagyon népszerű édes-sós süteményféle. Ennek nyilvánvaló gasztrotörténelmi oka van, az itt állomásozó népektől átvett tésztafélék adaptációi. Számtalan rétestöltelék van, nem sorolom. Az én kedvenceim nyáron a meggyes (természetesen friss meggyből), a cseresznyés. Rétest viszont télen is lehet készíteni : a töltelékhez való alapanyag kínálat még talán bővebb is.
Az én vesszőparipám a hozzáadott cukor mennyiségének csökkentése, és ezt a rétesnél lehet alkalmazni. Sok töltelék esetében egyáltalán nincs szükség cukorra. A gyümölcsök, akárcsak a zöldségek elegendő természetesen cukrot tartalmaznak. Megfelelő fűszerezéssel elkerülhető a cukor használata.
Rétes persze lehet zöldséges is. Az alábbi verzió egy combo: gyümölcs-zöldség egyben.
Birsalmás-sütőtökös rétes
Elkészítési idő : 15-20 perc
Mennyiség : 1 rúd rétesre
Hozzávalók :
1 csésze sütőtök (durvára reszelve)
1 csésze birsalma (durvára reszelve)
1 nagy fehérhagyma (vajon párolt)
1 gerezd fokhagyma (préselt)
pár szem aszalt szilva
½ citrom reszelt héja
oregano
szercsendió
só, bors
Elkészítés
- A hagymát vastag karikákra szeletelem, és egy pici vaj-olajkeveréken párolom. Leheletnyit sózom.
- Lereszelem birsalmát, és sütőtököt.A kihűlt hagymát hozzáadom a reszelt zöldségekhez, belenyomok egy gerezd fokhagymát. Hozzáadom a fűszereket, a reszelt citromhéjat. Sózom, borsozom.
- A langyosra hűlt tölteléket réteslapokba tekerem, és készre sütöm.
Megjegyzés:
Rétes ebben a blogban itt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése