Pont így képzelem el Nyárikonyhát télen! Friss alapanyagokból egy könnyű, lélekmelegítő étel, mely nélkülözi a zsírt, nem agyonfűszerezett, zöldség:hús arány ízlésem szerinti és nem kell hozzá kenyér. Receptet a Murdoch kiadó “ Food of Thailand“ c könyve jegyzi.
Thai zöldségleves húsgombóccal
Elkészítési idő: 15 perc
Főzési idő : 10 - 12 perc
Mennyiség: 4 adag
Hozzávalók :
Húsgombóc
- 2 koriandergyökér(ld.ázsiai oldal)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 150-200 g darált csirke/pulyka/sertés
- 2 szál nagyon apróra vágott újhagyma
Leves
- 0,9 -1 l alaplé (csirke/zöldség)
- 2 ek. világos szójaszósz ( light soya)
- 175 g kockára (kb 2,5cm-es) vágott sütőtök
- 175 g szeletelt kínai kel/fodros kel (nálam friss spenót)
- friss korianderzöld
Az alaplé elkészítése
- A zöldségek aránya : 3 rész répa, 1 rész petrezselyem, ½ zeller, 1 pasztinák
- A zöldségeket nagyobb darabokra vágom, és egy pici olajon párolom. Felöntöm hideg vízzel, és lassan főzöm, amíg letisztul.
A leves elkészítése
- A húsgombóchoz először a koriander gyökereket a fokhagymával egy mozsárban pépesítem, majd a hússal, és az apróra vágott újhagymával elkészítem a masszát. Kb. 1 cm-es kis gombócokat formázok.
- Az alaplevet a szójaszósszal felforralom, beleengedem a húsgombócokat, majd a sütőtök kockákat. Rövid ideig főzöm.
- A legvégén a friss, zöld leveles zöldségeket beleszórom (spenót, korianderzöld). Ezekkel már csak épp pár percig párolom. ( ha kínai kelt használok, annak kicsit több idő kell)
Megjegyzés: Kezdők is elkezdhetik. A leves eredeti neve: KAENG JEUT PHRAK KAI, és eredetileg fejenként egy 3-4 cm-es rákot is tartalmaz, de nálam ez nem volt.Ha a linkre kattintasz, a 70.oldalon találod meg ezt a levest.
Levesek ebben a blogban itt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése