hétfő

Tom Kha Gai - thai kókusztejes csirkeleves


Ez az a leves, ami az ázsiai konyha iránt eddig semlegességet mutató delikvenseket 180 fokban képes elfordítani. Első lépcsőnek kitűnő, hisz van benne csirke, nincs semmi ismeretlen alapanyag vagy zöldség, viszont a fűszerezés tipikusan dél-kelet ázsiai, amit a kókusztej lágyít.
(Ázsiai alapanyagok, fűszerek ezen az oldalon találhatók)
1.lecke.


Tom Kha Gai


Elkészítési idő: 10 -15 perc
Főzési idő : 10 -15 perc
Mennyiség: 3 - 4 adag


Hozzávalók :


300 g csíkokra vágott csirkemell
100 g gomba
4 kis sallott (vagy 2 zsenge lilahagyma)
5 cm friss galangal v.gyömbér
3 kaffir levél
2 szál ázsiai citromfű (lemongrass)
2 csésze csirkeleves (alaplé)
2 csésze kókusztej
1-2 lime leve
6 kis chili
3 ek halszósz
só, cukor
friss koriander

Az ázsiai ételek lényege a friss alapanyag, és friss fűszer használat, amit hosszas előkészítés előz meg, ami az esetek többségében szeletelés, vágás. Ez a leves ilyen szempontból is kíméletes, hiszen csak a csirkét kell hosszanti csíkokra vágni, a hagymát apróra vágni, a többi hozzávalót előkészíteni. A leveseknél, curryknél mivel a főzési idő rövid, a friss fűszereket mindig 10-15 percig alaplében, kókusztejben vagy a kettő elegyében főzzük, hogy az ízek kioldódjanak.

Az alaplébe dobjuk a citromfüvet, a gyömbért ( vagy galangalt), a kaffir leveleket és a hagymát és pár percig főzzük. Beledobjuk a többi hozzávalót a chili és a lime kivételével, és folyamatos keverés mellett 5-8 percig főzzük.


Keveréshez érdemes egy hosszabb pálcikát használni, amennyiben wokban főzünk. A wokban való főzés előnye, hogy nagyobb felületen, egyenletesen oszlik el a hő, és a párolgás is gyorsabb.


Megjegyzés: Kezdők is elkezdhetik. Türelmetlenek is. Chili ízlés kérdése, bár a thai konyha iránt felesleges érdeklődni, ha valaki nem szereti a csípőset. Az alaplé : kókusztej arányon ne változtassunk, legfeljebb az utóbbi javára, mert ez egy krémes leves.

Levesek ebben a blogban itt.


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails