Fűszeres közel-keleti, indiai levesek, curryk mellé szinte kötelező elem a naan. Fűszerezését lehet variálni, az alábbiak közül azonban a kömény, az ánizs kötelező elem, tetejére pedig a feketehagymamag nagyon jól mutat.
Előkészítési idő : 10-15 perc
Sütési idő: 5 perc/tepsi (min.4 tepsi lesz)
Mennyiség : mérettől függően 6-8 db
Hozzávalók:
- 450 g liszt
- 1 kk sütőpor
- 20 g friss élesztő
- langyos tej
- 1 tojás
- 1 natúr joghurt
- 2 ek olaj
- 1 kk ánizsmag
- 1 tk római kömény
- feketehagymamag
- 2 tk indiai currypor
- só
- Egy nagyobb tálba beleszitálom a lisztet, a sütőport, a sót, és a fűszereket a fekehagymamag kivételével, és jól összekeverem.
- A tojást felverem a joghurttal, és az időközben felfuttatott élesztővel és olajjal együtt a lisztes keverék közepébe öntöm.
- Kb 10 percig dagasztom, amíg jól nyújtható elasztikus tésztát kapok, letakarom és félreteszem.
- Amikor duplájára nőtt, 6 felé osztom, és csepp alakúra nyújtom. Megszórom feketehagymamaggal, amit nyújtófával enyhén belenyomok a tésztába, és nagyon forró sütőben (240°C)pár perc alatt készre sütöm őket.
a fotó a www.fxcuisine.com oldalról származó illusztráció |
Megjegyzés: elvileg ezt a kenyeret tandoor-ban sütik, mely egy agyagból tapasztott, fatüzelésű felül nyitott sütő. Otthoni konyhánkban a hőfokot a grill segítségével ill. egy sütőbe helyzett vaslappal fokozhatjuk.
A naan kitűnő különböző curry-k vagy lencseételek mellé:
madras curry
lencseleves
indiai dhal
A naan kitűnő különböző curry-k vagy lencseételek mellé:
madras curry
lencseleves
indiai dhal
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése