kedd

Naan - nem mindennapi kenyerünk

Fűszeres közel-keleti, indiai levesek, curryk mellé szinte kötelező elem a naan. Fűszerezését lehet variálni, az alábbiak közül azonban a kömény, az ánizs kötelező elem, tetejére pedig a feketehagymamag nagyon jól mutat.


Előkészítési idő :        10-15 perc
Sütési idő:                   5 perc/tepsi (min.4 tepsi lesz)
Mennyiség :                 mérettől függően 6-8 db

Hozzávalók:


  • 450 g liszt
  • 1 kk sütőpor
  • 20 g friss élesztő
  • langyos tej
  • 1 tojás
  • 1 natúr joghurt
  • 2 ek olaj
  • 1 kk ánizsmag
  • 1 tk római kömény
  • feketehagymamag
  • 2 tk indiai currypor

  1. Egy nagyobb tálba beleszitálom a lisztet, a sütőport, a sót, és a fűszereket a fekehagymamag kivételével, és jól összekeverem.
  2. A tojást felverem a joghurttal, és az időközben felfuttatott élesztővel és olajjal együtt a lisztes keverék közepébe öntöm.
  3. Kb 10 percig dagasztom, amíg jól nyújtható elasztikus tésztát kapok, letakarom és félreteszem.
  4. Amikor duplájára nőtt, 6 felé osztom, és csepp alakúra nyújtom. Megszórom feketehagymamaggal, amit nyújtófával enyhén belenyomok a tésztába, és nagyon forró sütőben (240°C)pár perc alatt készre sütöm őket.
a fotó a www.fxcuisine.com oldalról származó illusztráció

Megjegyzés: elvileg ezt a kenyeret tandoor-ban sütik, mely egy agyagból tapasztott, fatüzelésű felül nyitott sütő. Otthoni konyhánkban a hőfokot a grill segítségével ill. egy sütőbe helyzett vaslappal fokozhatjuk.


A naan kitűnő különböző curry-k vagy lencseételek mellé:


madras curry
lencseleves
indiai dhal



Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails