vasárnap

Madras curry basmati rizzsel



Tulajdonképp naan kenyeret akartam készíteni, mert az egyik kolleganő nem volt elégedett a sajátjával. Ezért találtam ki, hogy az indiaiak által oly kedvelt kenyér mellé csinálok egy jó, fűszeres curry-t. Naan kenyér nem lett, mert nem volt itthon se tojás, se joghurt, így aztán lett basmati rizs.

(Ázsia fűszerek, kellékek ezen az oldalon találhatók.)



Madras curry 




  • 1 kg marhahús kockákra vágva
  • 25 g őrölt koriander
  • 6 tk őrölt csillagánizs
  • 1 tk barna mustármag
  • 1/2 tk feketebors
  • 1 tk chilipor
  • 1 tk kurkuma
  • 1 tk só
  • 2 tk préselt fokhagyma
  • 2 tk frissen reszelt gyömbér
  • 2 ek rizsecet
  • 1 ek ghee (tisztított vaj) vagy növényi olaj
  • 1 hagyma
  • paradicsomszósz
  • 1-2 friss paradicsom
  • 250 ml húslé



A hozzávaló fűszerek felsorolása, és előkészítése (mis en place) a leghosszabb feladat.
A hús, a paradicsomszósz és a húslé kivételével az összes fűszert egy aprítókéses turmixba teszük, és finom curry pasztát készítünk.
Az olajat felforrósítjuk egy lábasban, rádobjuk a curryt és egy-két percig pirítjuk, majd a kockára felvágott húst, és újabb pár percig sütjük, majd a paradicsomszósz és a húslé segítségével hígitjuk, és fedő alatt kb. 2 óráig főzzük. Akkor van kész, ha a hús megpuhult, a szósz pedig besűrűsödött.



A basmati rizs az egyik legfinomabb hosszúszemű rizsfajta, mely az indiai ételek nagyszerű körete, melyet a jázminrizsnél leírtak szerint elkészítünk.


1 megjegyzés:

cserke írta...

Hát, ez biztos tökjó, de hol a naan kenyerem???
Szépen vagyunk!
Legközelebbi kipróbálandó recept a Szakácsok könyvéből lesz, majd elválik milyen.
Úgy látom, egyhamar nem csinálsz, jó diétázást!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails