Imádom a sült zöldségeket. Minden sokkal finomabb, az ízek
intenzívebbek, ha a dolgok koncentrálódnak. Ez történik a sütőben a zöldségekkel: a bennük levő vízből veszítenek, így a fűszerekkel
együtt a kevésbé ízletes zöldségek is élvezhetőbbek.
A cukkinit mindig bántja mindenki, hogy milyen semmilyen, és ez persze igaz,
mert teljesen semleges íze van, de pont ezért felhasználása szinte végtelen. A
víztartalmát pedig nem lebecsülni kell, hanem alkalomadtán használni. Ezen a
blogon cukkini címke alatt sok receptet találsz, annyira, hogy már ugyanez is
megtalálható – kicsit másképp.
Előkészítési
idő: 20 perc
Sütési idő
: 10-20
perc (sütőtől is függ)
Mennyiség: 2
- 3 adag
Joghurtos sült cukkini 2.
Hozzávalók 4 főre:
·
1 közepes zsenge cukkini (nálam nagyobb darab fele)
·
szárított oreganó
·
4-6 fokhagyma
gerezd (lehet több is)
·
6-8 olívabogyó (nálam Kalamata)
·
150-200 ml natúr joghurt
·
olíva olaj
·
só, bors
Tetejére:
koktélparadicsom
zöldfűszerek
Elkészítés:
1.
A cukkinit
megmosom, majd nagyon vékony szeletekre vágom (szeletelőt, ún. mandolint használok).
2.
Egy szilokonos sűtőpapírral kibélelt tepsibe rakom őket, és nagyon vékonyan (ecset
segítségével) megkenem őket
olajjal. Alaposan megszórom oreganóval (kakukkfűvel),
majd grillező funkción (legkisebb
fokozat) gyorsan megsütöm. (nézegetni kell és forgatni is, mert megéghet)
3.
Közben egy serpenyőben
a fokhagymákat leszeletelem, és olajban megsütöm.
4.
Amikor a cukkini
elkészült egy lapos tálra rakom, ráhalmozom a joghurtot, sózom és frissen őrölt borssal is megszórom.
5.
A tetejére öntöm a sült fokhagymákat (olajjal
együtt) és az olívabogyókat.
6.
Ízlés szerint öntök a tetejére olíva olajat, és
aki szereti egy kevés chilit/chiliszószt. Zöldfűszer
bármi mehet rá, ami kéznél van.
Megjegyzés: Padlizsánnal, vastaghúsú
fűszeres paprikával is elkészítheted ugyanezt. Pitával,
salátával, sajtokkal isteni. Elszánt húsevőknek akár
köret.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése