se az almát nem látod, sem a zsályát, de benne van |
Gyümölcs és hús? Igen! Nagyon jó kis kombinációk alakulnak
ki, amiket én eddig főleg
sültek formájában élveztem. A sós sültek, és a kissé karamellizált gyümölcsök
együttese igen finom ízhatást eredményez. Alma, körte, birsalma nyugodtan mehet
a sütőbe a vasárnapi csirke
mellé. A birsalmát kifejezetten kedvelem, kissé fanyar íze és persze “tartása”
miatt. Télen mehetnek az aszalt gyümölcsök, különösen a szilva közkedvelt, de
bebizonyosodott, hogy szilvát frissen is rakhatsz a sülted mellé.
Ebben a receptben a gyümölcs nem a hús mellé kerül, hanem
egyenesen bele! De ezt itt már megszokhattad: sok zöldség van, de ha hús, vagy
tojás, akkor is zöldség vagy gyümölcs.
Borízű
nyári alma, sült zsálya és egy kis könnyű
baromfihús együtt nem lehet rossz. Nekem nagyon ízlett, bizonyára többször el
fogom készíteni, így hát megosztásra kerül. Próbáljátok ki!
Előkészítési
idő: 20 perc
Főzési/sütési
idő : 40-50 perc (sütőtől is függ)
Mennyiség: 4
– 6 adag
Almás, zsályás fasírt
Hozzávalók 4 főre:
·
40 dkg darált pulyka (csirke, borjú)
·
1 zsemle
·
½ hagyma
·
2 kicsi vagy 1 nagyobb nyári alma
·
10-12 db
zsályalevél
·
1 tojás
·
szárított fűszerek
(olasz/province-i)
·
1 tk. olíva olaj + 2 dkg vaj
·
só, bors
Tetejére:
nagyszemű tengeri só
koktélparadicsom
Mellé:
vagy paradicsomos spaghetti
na ugye |
Elkészítés:
1.
A hagymát felaprítom, az almákat megtisztítom,
kockákra vágom. (nem kell nagyon kis kockákra-az alma nagyon könnyen puhul).
Zsályaleveleket lemosom, megszárítom.
2.
A zsemlét kockákra vágom és sütőben pár perc alatt világosra
pirítom-szikkasztom. (nem kell barnára, csak épp félszárazra)
3.
Egy serpenyőben
kis vajon megpirítom a zsályaleveleket,
majd félreteszem. Hozzáadom az olíva olajat (sima olaj is jó) és először puhára dínsztelem a hagymát,
félúton rádobom az almákat. Pár perc
alatt kész. Közben a szárított fűszerekkel
megszórom.
4.
Egy nagyobb tálba teszem a pirított zsemlét,
ráöntöm a megpuhult és közben langyosra hűlt
hagymás-fűszeres almát, és
beleütök egy tojást. Ha nem elég az almában levő
nedvesség, egy kanál tejet hozzáadhatsz, vagy egy ksi reszelt almát: a lényeg
hogy a zsemle ne maradjon száraz. Hozzáadom a darált húst és alaposan
átkeverem.
5. Egy sűtőpapírral kibélelt kisebb formába helyezem
a húsmassza felét, és ráhelyezem a sült zsályaleveleket, majd befedem a hús
másik felével. Koktélparadicsomokat nyomok bele, és megszóróm durvaszemű sóval.
6.
190-200 fokos sütőben
pirosra sütöm. Ez kb 45-50 perc.
7.
Fogyasztás előtt
20-30 percig pihentetem.
Megjegyzés: A zsályalevél helyett
mehet bele sült gomba, sült paprika vagy ami épp kéznél van. Hidegen is kitűnő! Tesztelve.
5 megjegyzés:
Nagyon guszta lett!:)És finom is lehet:)
köszi Böbe!
most találtam rád. szupi blog. feliratkoztam.
http://beautyandfashion-makeup.blogspot.hu/
a megjelenése óta vártam, hogy sort keríthessek erre a receptre, tegnap elkészült a zsályamentes verzió (csak én szeretem) és nagyon finom lett.
Helga
örülök hogy ízlett Helga. a zsálya akkor kéznél volt, helyettesíthető bárki által kedvelt fűszernövénykével, spenótlevelekkel, gombával!
Megjegyzés küldése