péntek

Sárga, piros, zöld - színes thai currypaszták

A főzésben az a jó, hogy teljesen „flow“ jellege van, azaz egyik hozzávalóból, vagy eseményből adódik a másik. A héten az ázsiai vonalat viszem: kezdődött a levessel, amihez túl sok lett a hús, így aztán lett belőle egy curry. Curry krém/curry paste azonban nem volt, de mivel ez olyen mint egy leveskocka, nem is bántam. El lehet ezt friss fűszerekből is készíteni.

A thai konyhát ismerők nagy része kétféle curry krémet ismer a pirosat, azaz red curry paste, és  a zöldet, azaz green curry paste. A curry krém alapja sok sok friss fűszer, amit mozsárban sűrű pasztává préselünk, színét pedig a hozzávalók alakítják.


Így néz ki a késztermék


Én most egy sárga curry krémet készítettem, melyet sokszor halakhoz vagy halgombóchoz készítenek, de csirkével is feledhetetlen volt.

Thai currypaszta – Yellow/red/green curry paste


Elkészítési idő :         10-15 perc
Mennyiség :               175 ml


Hozzávalók:


  • 4-5 kimagozott chilipaprika (piros, zöld, vagy sárga)
  • 2 hagyma (fehér vagy lila)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb citromfű fehér része
  • 2-3 cm hámozott gyömbér
  • 1 friss koriander szára/gyökere
  • 1-2 ek olaj
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk koriander
  • 1 lime reszelt héja
  • pici barnacukor
  • 1 ek halszósz
  • 3 kisebb sárga színű paradicsom

  1. A hagymát, fokhagymát, gyömbért, citromfüvet apróra vágom, és a chilivel, a korianderrel az olajat fokozatosan adagolva a mozsárban pépesítem.
  2. A száraz fűszereket (kömény, koriandermag) egy vastag talpú serpenyőben pirítom, és utána porrá töröm.
  3. Mozsár híján használhatunk gépet is(én ezt tettem) és mindent darabosan pépesre mixelünk.
  4. A curry színét a chili, a hagyma, és a korianderzöld befolyásolja. A sárga currybe sárga chilit raktam, sárga paradicsomot, és fehér hagymát.

A curry használata:

  1. A csirkét/sertéshúst/marhahúst pici olajon wokban megforgatok, ráöntöm a frissen készített currypasztát, és pár percig fedő nélkül főzöm. Beleöntök mennyiségtől függően 3-400 ml kókusztejet, és krémesre főzöm. Hal esetében a curry-t előbb be kell sűríteni, és utána beledobni a felkockázott halat, vagy halgombócot, ugyanis a halnak nagyon kevés főzési idő kell, és a currynk nem sűrűsödne be.
  2. Ha elkészült lehet még ízesíteni: halszósszal a sósságán, pici barnacukorral édesítjük, limelével savanyítjuk. A lényeg mindig az egyensúlyon van!
(Ázsiai fűszerek, alapanyagok ezen az oldalon találhatók.)

Megjegyzés: elvileg zárt befőttes üvegben eltartható 1-2 hétig, de ha már frissen készítettük el, hát fogyasszuk is frisssen.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails