A töltelék készítése - mint oly sok minden - nagyszerű alkalmat ad a kreativitásra. Tölteléket készíts kedvenc zöldséged felhasználásával, darált hússal, vagy éppen gombával, májjal. Én a hús nélküli, téli zöldéges verziókat kedvelem: zeller, sütőtök, erdei gomba. Ebben az évben birsalma a kísérletezésem tárgya, mivel fanyar, édeskés íze mindeképp méltó, hogy kiegészítse a pompás hús vagy hal ízét.
A zöldséges töltelékben a kenyérkocka – zöldség arány kb 1:1, amit tojás és tejszín ill. alaplével tudunk puhítani. Én a kenyérkockát mindig pici vajon pirítom, és száraz fűszereket szórok rá, melyek a zsiradék segítségével rátapadnak.
Az elmúlt évben a Karácsonyi pulykám ezzel a töltelékkel töltöttem.
Nyárikonyha tölteléke az alábbi :
100 g sült, megtisztított gesztenye
50 g pirított apróra vágott mandula
50 g reszelt parmezán
2 csésze megpírított kenyérkocka
2 tojás
2 csésze zellerkocka (vajban párolt)
2 csésze birsalma
150 g friss tejszín
1 csokor friss petrezselyem
1 tk curry
só, bors
3féle töltelék egy karácsonyi olasz gasztromagazin ajánlása szerint:
Gombás borjúhúsos töltelék
60 g pisztácia
100 g zsenge sárgarépa
300 g borjú (darált)
70 g vargánya
1 t. fehérje
200 g tejszín, só
Tormás sütőtökös töltelék
150 g kenyérkocka
200 g sütőtök
50 g mazsola
250 g darált hús
50 g fenyőmag
50 g reszelt torma
3 tk mustár
Zelleres aszalt szilvás töltelék
250 g kenyérkocka (héj nélkül)
4 sallot (hagyma), vajban párolt
6 tojás
300 g zeller (kockára vágva)
150 g aszalt szilva
2 alma (kockára vágva, vajon megpirítva)
150 g friss tejszín
só, bors
és végül egy :
Vegetáriánus/vegán töltelék, köret
1 nagyobb hagyma
½ sütőtök
200 g sült gesztenye
2 ek olíva olaj
zsálya
200 g vegyes vadrizs
pirított tökmag
alaplé
Megjegyzés : tölteléket készíteni kell egy kis fantázia, variáció a végtelenhez közelít. persze, ha van egy bevált, amit mindenki imád, akkor kizárólag rajtad áll, hogy engedsz-e a többség akaratának.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése