Ismét egy egyszerű slow food, melyhez a hozzávalók listája, és a leírás hosszabb idő, mint maga az elkészítés. Húsmentes verzióját is elkészíthetem: zöldségalaplével.
Korhelyleves
Hozzávalók :
1 kg savanyúkáposzta (kérjünk hozzá levet is)
2 nagy vöröshagyma
1 ek olaj + 1 ek mangalicazsír
piros fűszerpaprika
Alaplé :
70 dkg karajcsont
10 dkg angolszalonna
1 babérlevél
5-10 szem fekete bors
só
zellerzöld
1 répa
1 petrezselyemgyökér
Húsgombóc
(eredetileg Nyárikonyha téli töltött káposzta tölteléke)
· 400 g darált sertéshús (25 dkg sovány sertés + 15 dkg mangalica darált
· 50 g gersli ( 20 percig előpárolt)
· 40 g apróra vágott vöröshagyma
· olaj
· 2 gerezd zúzott fokhagyma
· 1 kk szárított tárkony
· 1 tk szárított csombor (szárától megtisztított)
· 1 tojás
· 1 tk pirospaprika
· 1 tk paradicsompüré
· só, bors
Tálaláshoz
- Friss kenyér
- Tejföl
1. Az alapléhez a hozzávalókat egy nagy lábosba helyezzük, felöntjük hideg vízzel, és kis lángon kb. 1.5 óráig főzzük. Leszűrjük. Csak a levét használom.
2. A savanyúkáposztát olajon megdínsztelt hagymára rakom, hozzáadom a fűszerpaprikát és fedő nélkül keverem pár percig.
3. Lassan felöntöm az alaplével, és addig főzöm, míg a káposzta megpuhul. A leves mennyiségét, ill. savasságát a végén állítom be.
Megjegyzés : ha húsgombócot is készítek, azt a 2. pontban leírtaknál a káposztára helyezem, és együtt főzöm. A savanyú káposzta levét ne adjuk hozzá automatikusan, mert túl savanyú vagy túl sós lehet.
Töltött káposzták ebben a blogban itt.
Levesek ebben a blogban itt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése