Útban a Vörösmarty tér felé - karácsonyi hangulat - Budapest, Deák F. u - Hotel Meridien |
A karácsonyi menű kötelező elemeit próbáltam beilleszteni különböző menüsorokba. Dió Hal Mák Mandula Narancs Gesztenye Pulyka –ezek általában mindenhol szerepelnek az asztalon. Sokáig gondolkodtam milyen menüt is ajánljak ez évre? Túl sok minden jutott eszembe, így írtam hármat is, hogy gondoljak a húsevőkre, azokra, akik inkább a halat preferálják és persze a vegetáriánusokra is.
Egyet mindenképp tartsunk szem előtt: ne stresszeljük magunkat, próbáljunk másokat is bevonni a készülődésbe, és az új dolgok kipróbálásától se óckodjunk! Az számít igazán, hogy a család, a rokonok, a barátok találkozzanak, beszélgessenek, sokat nevessenek! És ha ehhez fehér asztal, szép teríték, csillogó poharak és patinás evőeszközök és általunk elkészített finomságok társulnak, az csak egy keret, de tartalom nélkül meg is marad annak.
Egyet mindenképp tartsunk szem előtt: ne stresszeljük magunkat, próbáljunk másokat is bevonni a készülődésbe, és az új dolgok kipróbálásától se óckodjunk! Az számít igazán, hogy a család, a rokonok, a barátok találkozzanak, beszélgessenek, sokat nevessenek! És ha ehhez fehér asztal, szép teríték, csillogó poharak és patinás evőeszközök és általunk elkészített finomságok társulnak, az csak egy keret, de tartalom nélkül meg is marad annak.
Klasszikus karácsonyi menű
Nyúlpástétom őszi gyümölcsökkel/ Kacsamáj terrine
Birsalmakrémleves – diós petrezselyemmel, gorgonzolával
Borjú/Gyöngytyúk – töltelékek
Desszert: csokoládés dióhabtorta/mandulás csokoládétorta
Karácsonyi menű hús nélkül
Gratin de scampi
Narancsleves (Lajos Mari-bocs)
Egészben sült hal (pl. balatoni süllő) veg. töltelékkel – eredeti recept
Desszert: narancsos mákos guba
Karácsonyi vegán menű
Saláta (narancs supreme, dió, zellerszár, párolt brokkoli–blog)
Gesztenyekrémleves pirított magokkal (mandula, tökmagolaj)
Polentatorony, sült padlizsán, vargányával
Desszert: zserbó vagy flódni tojás nélkül
Nyárikonyha 2010 Karácsonyán
Készítettem egy saját karácsonyi kalendáriumot, mely a 3 nap menüit/ételeit tartalmazza. Ezt egy újrahasznált fektetett A/4-es lapot képzelj el. Segített eligazodni a gasztronómiai kínálat dzsungelében, és leegyszerűsítettem a dolgokat.
Terv: legyen minden, ami rám jellemző! Lesz egy kis francia (egy kis Európa), egy kis magyar, egy kis ázsiai, és persze családi.
- Mindenképp lesz paté/terrine, méghozzá kacsamájból, mert időközben lett alapanyag.
- Egyik nap ázsiai (rák, halak), mert van egy vadiúj gasztroajándék: egy gőzölő, és most vele fekszem, vele ébredem.
- Töltött káposzta, mert anélkül nincs Karácsony.
- Édesség egy újragondolt mákos guba irtó kevés mákkal.
A csoportosítás, és a napokra való leosztás még várat magára, hadd engedjek magamnak egy kis szabadságot. Elvégre ez is én vagyok!
Karácsonyi klasszikusok:
Karácsonyi hallevek/halászlevek
Karácsonyi töltött pulyka
Pulykatöltelékek itt.
Édesség - zserbó, mézeskalács
Torta
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése