szombat

Vargabéles


Ez egy olyan desszert, vagy inkább édes főétel, amit én sosem csináltam még, az elmúlt egy hónapban viszont kétszer is. Először azért, mert kimaradt cérnametélt, és én tudvalevő mindent felhasználok, másodjára meg azért, mert rájöttem finom! Két adagot nem lehet belőle készíteni, ez egy tömeges cucc. 


Elkészítési idő:             25-30 perc
Sütési idő :                         40 perc
Mennyiség:                        8 - 12 adag


Túrós krémalap :

500 g túró
100 g krémtúró/creme fraiche/tejföl
150 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
5 egész tojás
50 g olvasztott vaj
1 citrom héja

szükség van még:

6-8 db réteslap
150 g görög mazsola
50 g olvasztott vaj
kenőtoll
125 g főtt cérnametélt
tepsi

1.     A hozzávalókat lemérem és előkészítem
2.    Cérnametéltet 1 percre leforrázom, majd leszűröm. Egy nagyobb tálcára kiterítem, hűtöm
3.    Összeállítom a túrókrémet.

Túrókrém:

Tojásfejérjéből kemény habot verek.  Tojássárgákat a cukorral habosra keverem, hozzáadom a túrót, vaniliás cukrot, majd lazítom a krémtúróval vagy tejföllel, kis olvasztott vajjal. Citromhéjat reszelek bele.

Összeállítás:
Egy 30 x 22 cm-es méretű tepsit kikenek olvasztott vajjal, és a vajat készenlétben tartom a tepsi mellett. A réteslapok hamar kiszáradnak, ezért gyorsan kell dolgozni, és mindig meg kell kenni vajjal. A réteslapokat keresztben helyezem egymást félig átfedve, oly módon, hogy a fele részük a tepsin kívül essen. Így két réteg lesz alul, amit elkezdhetünk tölteni:

1/3 adag krémalap
1/3 adag cérnametélt
1/3 adag mazsola

Ezt követően az egyik réteslapfelet ráhajtjuk a töltelékre, és egy új lapot helyezünk rá szintén úgy, hogy a fele túlérjen a tepsin. Jöhet a következő adag:

1/3 adag krémalap
1/3 adag cérnametélt
1/3 adag mazsola

Fenti lépést megismételjük, és ráhajtjuk a réteslapokat. Olvasztott vajjal megkenem a tetejét.


Sütés
A sütőt 200ºC-ra felmelegítem, és berakom a sütőbe. 5 perc múlva visszaveszem a hőfokot 175 ºC-ra. 40 perc alatt készre sül.


Langyosan a legfinomabb, de másnap is melegíthetjük, és ugyanolyan finom. Hidegen könnyebb szeletelni. Helyes kis darabokra is vághatjuk, nem kell ragaszkodni a megszokott mérethez!

Megjegyzés: Kezdők is elkezdhetik. Türelmetlenek nem. A töltelék mennyisége ízlés kérdése, ez már egy túró javára módosított mennyiség. Mint bármely túrós édességnél, a vaníliával, citromhéjjal ne spóroljunk!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails