péntek

Nyúl vagy gesztenye - avagy miből lesz a pástétom?

Alcím: úrilányok Erdélyben
  
Tegnap este épp azon tűnődtem, milyen könnyed, esetleg hús nélküli alternatívái lehetnek az ünnepi menüsorok szokásos résztvevőinek? Újra felfedezett könyvem első lapjain szemem megakadt egy kézenfekvőnek tűnő választáson : narancsos gesztenyepástétom. Mindkét résztvevő szívesen látott vendég a decemberi terített asztalon, és még húst sem tartalmaz.

Ma reggel visszatettem a polcra a könyvet és magamhoz vettem a meghívót, mely egy könyvbemutatóra szólt.



Írója, ahogyan a cím említi: egy úrilány Erdélyből, aki időközben kozmopolitává vált, de pár éve férje révén visszakerült, és az arisztokrata család örökségét újjávarázsolva élnek Zabolán egy különleges létet élve.

A  régióhoz és a regényhez passzoló amuse bouche-t a Centrál Kávéház kreálta. Nem szakácskönyv - bár eredetileg annak indult – egy szórakoztató regény, melyet természetesen mindenkinek ajánl a szerző, akit érdekel a sejtelmes Erdély, a drakulák földje, az arisztrokrácia diszkrét bája, és az úriasság fogalma.

Én mindenképp elolvasom, de mint oly sokszor hátulról kezdtem a lapozást, persze nem véletlenül. A könyv hátulján néhány családi receptet oszt meg velünk a könyv írója, és a pástétommal kapcsolatos elképzelésem már nem olyan egyértelmű, mint volt ma reggel. Mesés nyúlpástétom receptre akadtam, amit szintén ki kell próbálnom.

Szóval nyúl vagy gesztenye? Ilyen kérdést nem tesz fel minden nap az ember magának. Én azt mondom mindkettő! Most jöjjenek a receptek:

Narancsos gesztenyepástétom


Hozzávalók:


  • 250 g főtt gesztenye vagy cukor nélküli gesztenyemassza
  • 1 ek olaj
  • 1 fej finomra vágott hagyma
  • szegfűbors
  • 2 zúzott fokhagymagerezd
  • 125 g kockára vágott édeskömény
  • 1 ek friss kakukkfű
  • 50 g zsemlemorzsa
  • 50 g őrölt mandula
  • 1 ek reszelt narancshéj
  • 125 ml narancslé
  • 4 ek fehérbor
  • 1 tojás
  • , bors

1. Az olajon megpirítom a hagymát, rádobom a fokhagymát és az édesköményt, és pár percig párolom. Fűszerezem.

2.    A hagymás keverékbe belevegyítem a gesztenyét és krémesre turmixolom egy botmixerrel. A felvert tojással, narancslével lazítom.

3.    500 ml-es pástétomformába öntöm, és sütőben, vízfürdőn 35-40 perc alatt készre sütöm. Hagyom kihűlni. Hidegen szeletelem.

Nyúlpástétom uzsonnára

Hozzávalók:

  • 500 g nyúlhús
  • 250 g fiatal mangalica
  • hagyma
  • ½ tejbeáztatott zsemle
  • 2 egész tojás
  • tejföl
  • 1 citrom héja
  • ½ citrom leve
  • 100 g vaj
  • francia mustár
  • só, bors

A könyv nem alkalmaz metrikus mértékegységet, csak arányokat, de a könnyebb kivitelezés érdekében én éltem ezzel a lehetőséggel.Pontos leíráshoz meg kell venni a könyvet, de leírom az általam követendő elkészítési sorrendet:

  1. A nyúlhúst sóval, borssal vajon puhára párolom, kicsontozm, ledarálom. A mangalica szeleteket a hagymával olajon puhára párolom, ledarálom.
  2. A darált húsokhoz adom az átpasszírozott beáztatott zsemlét, a felvert tojásokat, tejfölt, citromot, citormhéjat, majd a habosra kavart vajat.
  3. Kivajazott formába öntöm, lefedem, és sütőben vízfürdőben 1 óráig készre sütöm.
  4. A könyv úrilányoknak és úriembereknek céklával ajánlja.
Megjegyzés: A Google a beírt nyúlpástétomra nem listáz hosszan, de a héten az egyik blogikon szintén bejegyzett egy verziót a témára.

1 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Kár, hogy nem tettél fel fotót.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails