Minimalista francia recept két hozzávalóval, pár fűszerrel. Remek! Sárga színű (sütésre alkalmas) burgonyából érdemes készíteni. Önmagában salátával, vagy köretnek is kitűnő. Jó példa arra, hogy a főzésben az ismétlés szinte kizárt, annyi variáció van akár egy témára is!
Burgonya pék módra, avagy
egyszerű francia burgonya à la Boulangère
Elkészítési idő : 15 perc
Mennyiség : 4 – 6 adag
Sütés : 30 + 30 perc
Hozzávalók:
- 1000 g burgonya
- 1-2 fej hagyma
- 25 g vaj
- petrezselyem
- kakukkfű
- 1-2 babérlevél
- só
- bors
- 100-150 ml zöldségalaplé
Elkészítés
- A burgonyát és a hagymát vékony karikákra szeletelem. (Ehhez éles ún. mandolin szeletelő nem árt, de tapasztaltabbak akár késsel is szeletelhetik)
- Egy tepsit kivajazok, és az aljára helyezem a burgonya felét, sózom, borsozom. Ráhelyezem a hagymakarikákat, megszórom a fűszerekkel.
- Tetejére ismét burgonya kerül, hideg vajdarabkák a tetejére. Ráöntöm az alaplevet.
- 180°C-os sütőben 30 percig fedő/fólia alatt sütöm, majd 200°C-ra állítom a sütőt és további 30-35 percig sütöm. 10-15 percig hagyjuk a sütőben fogyasztás előtt.
Megjegyzés: Az eredeti recept több alaplevet ír, szerintem az általam módosított mennyiség elegendő.
2 megjegyzés:
Azért ez is jól néz ki! Brokkolinak annyi, elfogyott, és életem eddigi legfinomabb mákos gubája volt a desszert! De most megint éhes vagyok! áááááááá!!! Ezért nem szabad ezt a blogot olvasni, mert vagy éhezem, vagy meghízom.
mákos guba nem az én hibám:-) nincs a blogon, viszont csinálhatnál nekem!
Megjegyzés küldése