szombat

Burgonya francia pék módjára - a la Boulangere

Minimalista francia recept két hozzávalóval, pár fűszerrel. Remek! Sárga színű (sütésre alkalmas) burgonyából érdemes készíteni. Önmagában salátával, vagy köretnek is kitűnő. Jó példa arra, hogy a főzésben az ismétlés szinte kizárt, annyi variáció van akár egy témára is!


Burgonya pék módra, avagy
egyszerű francia burgonya à la Boulangère


Elkészítési idő :         15 perc
Mennyiség :               4 – 6 adag
Sütés :                      30 + 30 perc

Hozzávalók:

  • 1000 g burgonya
  • 1-2 fej hagyma
  • 25 g vaj
  • petrezselyem
  • kakukkfű
  • 1-2 babérlevél
  • bors
  • 100-150 ml zöldségalaplé


Elkészítés

  1. A burgonyát és a hagymát vékony karikákra szeletelem. (Ehhez éles ún. mandolin szeletelő nem árt, de tapasztaltabbak akár késsel is szeletelhetik)
  2. Egy tepsit kivajazok, és az aljára helyezem a burgonya felét, sózom, borsozom. Ráhelyezem a hagymakarikákat, megszórom a fűszerekkel.
  3. Tetejére ismét burgonya kerül, hideg vajdarabkák a tetejére. Ráöntöm az alaplevet.
  4. 180°C-os sütőben 30 percig fedő/fólia alatt sütöm, majd 200°C-ra állítom a sütőt és további 30-35 percig sütöm. 10-15 percig hagyjuk a sütőben fogyasztás előtt.

Megjegyzés: Az eredeti recept több alaplevet ír, szerintem az általam módosított mennyiség elegendő.

2 megjegyzés:

Zitacsek ékszerdoboza írta...

Azért ez is jól néz ki! Brokkolinak annyi, elfogyott, és életem eddigi legfinomabb mákos gubája volt a desszert! De most megint éhes vagyok! áááááááá!!! Ezért nem szabad ezt a blogot olvasni, mert vagy éhezem, vagy meghízom.

nyarikonyha írta...

mákos guba nem az én hibám:-) nincs a blogon, viszont csinálhatnál nekem!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails