Pralinélázban ég az
ország. Hihetetlen jó üzlet ez a csokigyártóknak, pralinéforma árusoknak,
pralinétanfolyamot szervezőknek. Én
mégsem készítek pralinét és ennek számos oka van. Valamikor többször
megfordultam Belgiumban, és mindig küönféle híres pralinémárkákkal fémjelzett ,
színes selyemszalaggal átkötött papírdobozokkal jöttem haza, dugig pralinékkal.
Már akkor megállapítottam, hogy nem az én világom ez a kakaóvajtúlsúlyos
édesség és valószínő telítődtem vele egy életre. Másik oka, hogy nem gyártok
pralinét az az, amiért diófákat sem telepítek, ha 10 dkg dióbélre van
szükségem. Folytathatnám, de még megsértek valakit, ami távolról sem volt
szándékomban.
Én a gyümölcsös, kevésbé
édes desszerteket, süteményeket kedvelem, amit eddig sem rejtettem véka alá. A
cseresznyét és meggyet nyáron dömpingszerűen
frissen fogyasztjuk, akár párossával a fülünkre is akaszthatjuk, télen viszont
előszedhető a frigóból. Nekem egy jobb évjáratból van,
garantáltan organikus minőség. Saját
forrás.
Cseresznyés kalács
Előkészítési idő:
20 perc
Sütési idő : 35
perc
Mennyiség: 8 – 10 adag
Hozzávalók :
Omlós kelt vajas tészta
- 200 g liszt
- 25 g keményítő
- 100 g vaj
- 20 g porcukor
- 1 tojássárga
- 10 g friss élesztő
- 100 ml tej
- só
Cseresznye/meggy töltelék
- 3 csésze magozott cseresznye
v. meggy
- 1 ek cukor
- 1 tk kukoricakeményítő
- fahéj
- sok citromhéj
Elkészítés
1.
A friss gyümölcsöt kimagozom. (A fagyasztott
gyümölcsöt félig kiolvasztom, akkor magozom ki.)
2.
A tésztát
szokásos módon elkészítem. A lisztben elmorzsolom a vajat és a porcukrot, majd
a közepébe öntöm az élesztős, tojásos
folyadékot. Rugalmas tésztává gyúrom. Hidegre teszem.
3.
A gyümölcsöt 1
ek cukorral és 1 tk keményítővel pár
percig főzöm. A keményítő leginkább csak akkor kell, ha fagyasztott gyümölcsöt használsz, mert akkor az
olvadás során levet enged. Kissé lehűtöm.
Fahéj és reszelt citromhéj nem rontja el.
4.
A tésztát
hosszúkásra nyújtom, és két oldalról kb. 1 cm-es darabokat vágok egy kés v.
derelyevágó segítségével.
5.
A tészta
közepére 1 ek zsemlemorzsát v. kekszmorzsát szórok, majd rálapátolom a
gyümölcstölteléket. Először a tészta
végét hajtom fel, majd két oldalról, mintha hajat fonnék, a töltelékre
hajtogatom a tésztacsíkokat. Tojással megkenem.
6.
175 fokos sütőben 35 percig aranybarnára sütöm.
Megjegyzés: Ez egy jópofa, sok gümölcsös
desszert. A piténél kissé izgalmasabb és nagyon finom. Teához, nyáron délutáni
teraszon/kertben való pilledéshez, de akár vasárnapi reggelire is ajánlom.
2 megjegyzés:
Ez nagyon guszta! Nagyon szeretem az ilyen kalácsot. :)
örülök, hogy tetszik. finom is, mutat is, és nem egy körülményes süti.
Megjegyzés küldése