A lelkes, szezonális
alapanyagokat konyhájában feldolgozó gasztroblogger február végére lassan
kiapad az ötletekből. Már mindent
megcsinált, amit csak lehetett répából, zellerből, kelkáposztából és burgonyából. Savanyú káposztáért évente egyszer
rajong, ellenben kedvenc savanyú árusa a piacon rendszeresen hoz különböző méretű
póréhagymákat. A vékonyakat adja a legolcsóbban, majd a közepesek következnek,
és legutoljára a nagyok, melyek kizárólag partvisnyélként (modern nevén mop)
szállíthatók haza a buszon, már ha a gasztroblogger tömegesen utazik. Két
közepes szállal gazdagodtam, melyből
az alábbi leves készült. Ilyen alaposan már rég követtem receptúrát, különös
tekintettel a leves minimális hozzávalójára, de megéri!
Ez itt mind póréhagyma:
Póréhagymaleves (R.Stein után)
Ez eredetileg egy hidegen
fogyasztandó leves (franciául
: Vichysoisse), de ezt az időjárásra való tekintettel kizártam. A pórét és a
burgonyát is nagyon vékonyra szeletelem, és úgy párolom a vajjal. Én úgy
gondolom ez egy kardinális pont. A francia konyha elvileg három dologtól
kiváló: ez nem más mint a vaj, vaj és a vaj. Én ezt kiegészíteném: szerintem a
friss tejszíntől is.
Előkészítési idő:
15 perc
Főzési idő :
10 + 30 perc
Mennyiség: 4 – 6 adag
Hozzávalók :
- 2 közepes póréhagyma (tisztítva
kb. 450 g)
- 1közepes hagyma
- 1 közepes lisztes burgonya
( 200 g)
- 20 g vaj
- fehérbors
- só
- 8 dl alaplé
- 100 ml friss tejszín
- snidling v. újhagyma zöld része apróra vágva
- petrezselyem/kakukkfű
a póréhagymát, hagymát és a burgonyát is nagyon vékonyra szeleteld |
Elkészítés
1.
A póréhagymát,
a hagymát és a burgonyát megtisztítom és nagyon vékony szeletekre vágom. A vajon,
fedő alatt kb. 10 percig fonnyasztom.
Hozzáadok némi sót és fehérborsot, majd felöntöm alaplével.
2.
30 percig főzöm, majd botmixerrel (turmixban) nagyon krémesre
pürésítem. Közben hozzáadom a tejszínt.
3.
Tetejére
frissen vágott és aprított snidling jár. Más zöldfűszert is használhatsz.
Megjegyzés: Ez egy selymesen krémes, előkelő leves. Kizárólag lisztes
burgonyával készítsd!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése