csütörtök

Francia citromtorta. Tarte au citron


a fotó innen

Citromtorta. Ez a francia tarte au citron kissé suta fordítása. Nevezhetném citromtart-nak, de én ezt talán még bénábbnak tartom. A tart azért nem egyenlő torta, mert egyszerűen ő egy másik kultúrából jön. A tart (sok esetben pie) tésztája egy jó minőségű vajas tészta, sokszor gyümölcsel, vagy egy könnyű sodóval töltve. Nem akarok senkit azzal untatni, hogy hányféle verziója van magának ennek a francia citromtortának is, de ez szerintem csak azért van, mert olyan egyszerű, hogy a tökéletes receptet soha nem kapod meg, mivel az leginkább az elkészítés módjában, az alapanyagok minőségében, és a figyelemben rejlik. A türelmetlenség itt is a végeredmény rovására megy.

Minden, ami citrom/narancs:

Torta caprese (kandírozott narancshéjjal)


Francia citromtorta (tarte au citron)



Előkészítési idő:      20 perc
Sütési idő :               15 + 5 + 25 perc
Mennyiség:              8 adag


A vajas tésztához végy jófajta vajat, lisztet, és egy kivehető aljú tart/piteformát. A vakonsütés, nem azt jelenti, hogy a szemedet be kell hunyni, hanem azt, hogy a nyers tésztával kibélelt formábába sütőpapírt helyezel és sütőgolyókat vagy nem egyszerűséggel egy nagy csésze babot/rizst öntesz. Ennek az a célja, hogy a tészta (mivel ekkor még nincs benne töltelék) a sütés során ne púposodjon fel. Az összes többi fizika és kémia, különös tekintettel a hőfokra. Én a legjobb eredményt akkor érem el, ha a töltelékkel tele tésztát 150 fokra visszahűtött! sütőben lassan sütöm. Nem citromos rántottát sütsz!


Hozzávalók :

Vajas tészta

  • 170 g liszt
  • 20 g burg. keményítő
  • 100 g vaj
  • 50 g porcukor
  • 25 g mandula
  • 1 tojás
  • citromhéj
  • ½ citrom leve

Citromkrém

  • 1 tojás + 2 t. sárga
  • 250 ml tejszín
  • 80 g cukor
  • 120 ml citromlé ( ez kb 3 citrom leve)


Elkészítés

1.    A tésztát szokásos módon elkészítem, és beteszem a hűtőbe. Előző nap is elkészíthetem.

2.   Egy kivehető aljú pie-formába helyezem a kinyújtott tésztát, és 10 percre a mélyhűtőbe rakom.

3.   175 fokos sütőben 15 percig vakon sütöm, utána leemelem róla a sütőpapírt (és a sütőgolyókat/babot – én ez utóbbit használom már évek óta) és még 5 percig sütöm.

4.   A krémhez jól összekeverem a tojást a tojássárgákat és a cukrot, a szűrt citromlevet és a tejszínt.

5.    A sütő hőfokát visszaveszem 150 fokra, és a krémmel megtöltött tésztát még 30-35 percig sütöm.

6.   Szobahőrsékleten tálalom.


Megjegyzés: A tökéletes desszert. Szinte bármilyen vacsora/ebéd befejezésére alkalmas. Én kávéval nem preferálom, de egy jó csésze teával egy délutáni dumapartihoz is kitűnő. Csak egyszer próbáld ki!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails