a fotó innen |
Citromtorta. Ez a francia tarte au citron
kissé suta fordítása. Nevezhetném citromtart-nak, de én ezt talán még bénábbnak
tartom. A tart azért nem egyenlő
torta, mert egyszerűen ő egy másik kultúrából jön. A tart (sok esetben pie)
tésztája egy jó minőségű vajas tészta, sokszor gyümölccsel, vagy egy könnyű sodóval töltve. Nem akarok senkit azzal untatni,
hogy hányféle verziója van magának ennek a francia citromtortának is, de ez
szerintem csak azért van, mert olyan egyszerű, hogy a tökéletes receptet soha nem kapod meg, mivel az leginkább az
elkészítés módjában, az alapanyagok minőségében,
és a figyelemben rejlik. A türelmetlenség itt is a végeredmény rovására megy.
Minden, ami citrom/narancs:
Torta caprese (kandírozott narancshéjjal)
Francia citromtorta (tarte au
citron)
Előkészítési idő:
20 perc
Sütési idő : 15
+ 5 + 25 perc
Mennyiség: 8 adag
A vajas tésztához végy
jófajta vajat, lisztet, és egy kivehető
aljú tart/piteformát. A vakonsütés,
nem azt jelenti, hogy a szemedet be kell hunyni, hanem azt, hogy a nyers
tésztával kibélelt formábába sütőpapírt
helyezel és sütőgolyókat vagy nemes egyszerűséggel egy nagy csésze
babot/rizst öntesz. Ennek az a célja, hogy a tészta (mivel ekkor még nincs
benne töltelék) a sütés során ne púposodjon fel. Az összes többi fizika és
kémia, különös tekintettel a hőfokra.
Én a legjobb eredményt akkor érem el, ha a töltelékkel tele tésztát 150 fokra
visszahűtött! sütőben lassan sütöm. Nem citromos rántottát sütsz!
Hozzávalók :
Vajas tészta
- 170 g liszt
- 20 g burg. keményítő
- 100 g vaj
- 50 g porcukor
- 25 g mandula
- 1 tojás
- citromhéj
- ½ citrom leve
- só
Citromkrém
- 1 tojás + 2 t. sárga
- 250 ml tejszín
- 80 g cukor
- 120 ml citromlé ( ez
kb 3 citrom leve)
Elkészítés
1.
A tésztát
szokásos módon elkészítem, és beteszem a hűtőbe. Előző nap is
elkészíthetem.
2.
Egy kivehető aljú pie-formába helyezem a kinyújtott tésztát, és
10 percre a mélyhűtőbe rakom.
3.
175 fokos sütőben 15
percig vakon sütöm, utána leemelem róla a sütőpapírt (és a sütőgolyókat/babot – én ez utóbbit használom már évek óta) és még 5 percig sütöm.
4.
A krémhez jól összekeverem
a tojást a tojássárgákat és a cukrot, a szűrt citromlevet és a tejszínt.
5.
A sütő hőfokát
visszaveszem 150 fokra, és a krémmel megtöltött tésztát még 30-35 percig sütöm.
6.
Szobahőrsékleten tálalom.
Megjegyzés: A tökéletes desszert. Szinte
bármilyen vacsora/ebéd befejezésére alkalmas. Én kávéval nem preferálom, de egy
jó csésze teával egy délutáni dumapartihoz is kitűnő. Csak egyszer próbáld ki!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése