Ez a paradicsom manapság
mindenhonnan visszaköszön. Kezdem érteni, hogy nagyanyáink idejében, miért volt
a paradicsomszósz eltevése olyan
mindennapos? Minél könnyebben szeretnél főzni,
annál inkább rájössz, hogy a paradicsom használata igazán előnyös. Szilveszterkor a lencsét is paradicsomban főztem, a téli leveseimnek is gyakori résztvevője. Most egy olyan ételt jegyzetelek le, ami nagyon
népszerű, talán a gyerekek körében még
inkább, de a felnőttek se habozzanak!
Ez mindenkinek ízleni fog, ráadásul addiktív. Igazából úgy fűszerezed, ahogy akarod, én leginkább az arányok
kedvéért írtam le. Igen. Ilyen kevés húsból is készíthetszt mindenkinek tetsző fogást.
Ez itt mind olasz:
Húsgombócok paradicsomszószban
Előkészítési idő:
15 – 20 perc
Főzési idő :
kb. 25 perc
Mennyiség: 4 adag
Hozzávalók :
- 250 g hús (darált pulyka, borjú)
- 1 tk zsemlemorzsa
- szárított fűszerek (petrezselyem,
zeller)
- szárított fokhagyma
- só, bors
paradicsomszósz
- olaj, vaj
- 1 kis csésze vékonyra szeletelt hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- mediterrán fűszerek (kakukkfű,
oregáno)
- só
- 2 doboz hámozatlan
paradicsom ( a fele lehet szósz is)
- alaplé
- 1 cs. spaghetti (nálam Barilla)
Elkészítés
1.
Összeállítom a
húsgombócot, alaposan átgyúrom. Mivel tojás nincs benne, egy csöpp olajat
tehetek bele. Félrerakom, és belekezdek a szósz készítésébe. Ha van hely a tűzhelyen, a tészta vizét is feltehetem főni.
2.
Megtisztítom a
hagymát, fokhagymát, és olajon puhára dínsztelem. Már a hagymát sózom, fűszerezem, majd ráöntöm a hámozott paradicsomokat. (szószt is
használhatsz, de én szeretem, ha egy része kicsit darabos lesz)
3.
Amikor elkezd
a szósz sűrűsödni, beleteszem az aprócska húsgombócokat. Fedő nélkül rotyogtatom továbbra is. Kb 15 perc alatt
elkészül. Közben – amennyivel spaghettivel tálalom, azt is elkészítem.
4.
Tálaláskor adhatsz
hozzá vékonyra szeletelt parmezánt vagy egy kis zöldet: nagyon apróra vágott
petrezselymet, bazsalikomot és egy löttyintés olíva olajat.
Megjegyzés: a pulyka, vagy csirke darált hús
egészen finom, és könnyen fő, ezért tökéletes ehhez az
ételhez. Minél kisebb gombócokat készítek, annál jobban fog kinézni a
végeredmény.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése