kedd

FINN KENYÉR 1.


patyolat tisztaság, hófehérre festett falak
A finnekről nem a gasztronómia szóra asszociálok. Aki irodalomban jártas, annak a Kalevala, aki lazulni szeret, annak a szauna, aki vadul járja a természetet, annak az ‘ezertóországa’, aki pedig inkább iszik, mint eszik, annak egy bizonyos finn vodka jut eszébe. Én sem vagyok ezzel másképp- hacsak azt nem számítom bele, hogy gyermekkoromban a szomszédom a finnugor tanszék professzora volt-de mára legalább azt megtudtam, hogy a finnek igazán szeretik a kenyeret, még pedig abból is a jó minőségű, egészségtudatosabb fajtákat.

Köszönhető ez leginkább annak a két finn hölgynek, akik tavaly gondoltak egy nagyot és nyitottak egy saját pékséget, méghozzá itt Budapesten. Hogy kik ők, és miért pont Magyarországon tették ezt, azt a legközelebbi interjúból majd megtudod. (finn kenyér 2. hamarosan….)

Hogy miért kerül fel ez a blogomra, az gondolom, mára már nem kérdés! Mindenki érdekel, aki adalékanyagoktól mentesen, ámde szívvel-lélekkel állít elő valamit. Ezek a hölgyek finn létükre, elsősorban magyar alapanyagokat (ökológiai gazdálkodásból származó) és eredeti finn recepteket használva kézzel készített kenyereket, zsemléket, kekszeket, péksütiket és süteményeket állítanak elő. Saját boltjuk nincs, de több helyen kaphatóak már a termékeik. A FB-ra feltöltött fotókat nézegesd, és a közeljövőben –ha van kedved- kóstold meg a termékeiket ! Engem lekenyereztek! 

ökológiai gazdaságból származó lisztek
kel a tökmagos zsemle tésztája
a barométer esőre áll?
Johanna mutatja a frissen sült "nagyanyó" cipókat

a Zabka hagyományos finn zabkenyér
igazi vajas, fahéjas csiga


folyt. köv.

2 megjegyzés:

Zizi írta...

Követem már őket a FB-on egy ideje. Nagyon örülök, hogy bemutatod őket és a pékséget is!

Nyárikonyha írta...

nagyon lelkesek, természetesek! isteni a rozskenyerük!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails