|
patyolat tisztaság, hófehérre festett falak |
A finnekről
nem a gasztronómia szóra asszociálok. Aki irodalomban jártas, annak a Kalevala,
aki lazulni szeret, annak a szauna, aki vadul járja a természetet, annak az
‘ezertóországa’, aki pedig inkább iszik, mint eszik, annak egy bizonyos finn
vodka jut eszébe. Én sem vagyok ezzel másképp- hacsak azt nem számítom bele,
hogy gyermekkoromban a szomszédom a finnugor tanszék professzora volt-de mára
legalább azt megtudtam, hogy a finnek igazán szeretik a kenyeret, még pedig
abból is a jó minőségű, egészségtudatosabb fajtákat.
Köszönhető
ez leginkább annak a két finn hölgynek, akik tavaly gondoltak egy nagyot és
nyitottak egy saját pékséget, méghozzá itt Budapesten. Hogy kik ők, és miért pont Magyarországon
tették ezt, azt a legközelebbi interjúból majd megtudod. (finn kenyér 2. hamarosan….)
Hogy miért kerül fel ez a blogomra, az gondolom, mára már
nem kérdés! Mindenki érdekel, aki adalékanyagoktól mentesen, ámde szívvel-lélekkel
állít el
ő valamit. Ezek a
hölgyek finn létükre, els
ősorban
magyar alapanyagokat (ökológiai gazdálkodásból származó) és eredeti finn
recepteket használva kézzel készített kenyereket, zsemléket, kekszeket,
péksütiket és süteményeket állítanak el
ő.
Saját boltjuk nincs, de több helyen kaphatóak már a termékeik. A
FB-ra feltöltött fotókat nézegesd, és a közeljöv
őben
–ha van kedved- kóstold meg a termékeiket ! Engem lekenyereztek!
|
ökológiai gazdaságból származó lisztek |
|
kel a tökmagos zsemle tésztája |
|
a barométer esőre áll? |
|
Johanna mutatja a frissen sült "nagyanyó" cipókat |
|
a Zabka hagyományos finn zabkenyér |
folyt. köv.
2 megjegyzés:
Követem már őket a FB-on egy ideje. Nagyon örülök, hogy bemutatod őket és a pékséget is!
nagyon lelkesek, természetesek! isteni a rozskenyerük!
Megjegyzés küldése