Ez egy melléktermék. Nem tehetek róla. Narancshéj
kandírozva, ez itthon az egyik téli nagy kedvenc. No nem mértéktelenül
fogyasztva, csak úgy belecsempészve sütikbe, töltelékbe, csokitortába,
brownie-ba, akármibe. Olyan hihetetlen aromát ad mindennek, hogy amibe nem
reszelt citromhéj kerül, abba bizony kandírozott narancshéj. Ezzel együtt talán
egyszer csináltam, hát bevallom nem osztatlan sikerrel. Arról nem is beszélve,
hogy kezeletlen narancshéj nem áll rendelkezésre minden nap, szóval maradok a
készterméknél. A narancshéjjal viszont kezdenem kellett valamit, így átestem
egyből a ló másik oldalára. Amit a
narancsjamnél megspóroltam, azt a cukrot itt felhasználtam.
Ez egy delikát édesség. Egy-két kunkori szirupos
narancshéjat tervezek majd mondjuk egy komolyabb csokitorta mellé szervírozni,
vagy egy halom görög joghurt mellé helyezem egy pár szem pirított mandulával.
Narancshéj
szirupban - Mediterrán édesség. Üvegbe zárva.
Hozzávalók 2 kis üveghez (kb. 220ml):
· 1 kg kezeletlen narancs héja (nálam 3-4 nagy db)
· 250 ml víz*
· ½ csésze cukor*
· 1 citrom leve
· ½ rúd vanília (opcionális)
1. A narancsokat megmosom, megtörlöm, és egy zöldséghámozóval olyan
vékonyan hámozom le héját, hogy a fehér része ne kerüljön bele. (nekem a narancslekvár készítésekor maradt)
2. A narancshéjakat hosszában feltekerem, és egy fogpiszkálóra rátűzöm. Egy fogpiszkálóra 3 darabka narancshéj fér rá. Ezt a műveletet
addig csinálom, míg el nem fogynak. Egy rozsdamentes tálba teszem, és felöntöm annyi
hideg vízzel hogy ellepje.
3. 4 napig (!) áztatom őket, és minden nap lecserélem róla
a vizet.
4. Felöntöm annyi vízzel, hogy
ellepje, és majdnem puhára főzöm.
Leöntöm róla a vizet, és egy csésze vzből és cukorból elkezdek szirupot forralni. Pár perc múlva
beleteszem a fogpiszkálóról lehúzott kunkori narancshéjakat, és nagyon lassú
lángon főzöm. Egy citrom levét átszűröm, és hozzáadom.
5. Amikor a narancshéj teljesen
megpuhul, óvatosan kis befőttes
üvegekbe helyezem őket. A szirupot addig főzöm, amíg a kanálról már nem
lefolyik, hanem csepeg. (Ez itt egy kardinális pont, mert könnyen besűrűsödik.)
6. A kész szirupot ráöntöm a
narancshéjra, ráhelyzem a kis darabka vaníliát, és légmentesen lezárom. (Száraz
dunsztba teszem. – én nem tettem)
7. Amikor teljesen kihűlt, felcímkézem.
Megjegyzés: a befőzés egy tartós befektetés. Soha ne
arra gondolj, hogy most nem kívánod, vagy nem akarsz édességet enni. Nagyon jól
fog később jönni.
* A víz és a cukor menyisége hozzávetőleges.
Mindenesetre annyi szirupra van szükség, mely ellepi a narancshéjakat.
4 megjegyzés:
És "kezeletlen" narancsot hol veszel?
Mert én tengerészként ugyan nem hiszek abban, hogy Magyarországon lehet kapni olyan narancsot, amit szállítás közben nem védőgázzal tartósítottak. Legyen az hajótér, kamion, vagy konténer a röpülőn!
Igaz, ráírni, hogy bio narancs nem tart semmiből... Semmi citrus héjat nem használok fel itthon.
több helyen lehet kezeletlen narancsot kapni. Facebook-on ilyentájt csak nyitva kell tartani a szemed.
a narancsnak ilyenkor van szezonja: nem jön az olyan messziről.
Nem hiszem el, hogy a citromtorta fotója kihívás lenne!
a fotózás maga nem, de a modellen kell még dolgozni....!
Megjegyzés küldése