csütörtök

Narancshéj szirupban


Ez egy melléktermék. Nem tehetek róla. Narancshéj kandírozva, ez itthon az egyik téli nagy kedvenc. No nem mértéktelenül fogyasztva, csak úgy belecsempészve sütikbe, töltelékbe, csokitortába, brownie-ba, akármibe. Olyan hihetetlen aromát ad mindennek, hogy amibe nem reszelt citromhéj kerül, abba bizony kandírozott narancshéj. Ezzel együtt talán egyszer csináltam, hát bevallom nem osztatlan sikerrel. Arról nem is beszélve, hogy kezeletlen narancshéj nem áll rendelkezésre minden nap, szóval maradok a készterméknél. A narancshéjjal viszont kezdenem kellett valamit, így átestem egyből a ló másik oldalára. Amit a narancsjamnél megspóroltam, azt a cukrot itt felhasználtam.

Ez egy delikát édesség. Egy-két kunkori szirupos narancshéjat tervezek majd mondjuk egy komolyabb csokitorta mellé szervírozni, vagy egy halom görög joghurt mellé helyezem egy pár szem pirított mandulával.


Narancshéj szirupban - Mediterrán édesség. Üvegbe zárva.



Hozzávalók 2 kis üveghez (kb. 220ml):

·      1 kg kezeletlen narancs héja (nálam 3-4 nagy db)
·      250 ml víz*
·      ½ csésze cukor*
·      1 citrom leve
·      ½ rúd vanília (opcionális)

1.    A narancsokat megmosom, megtörlöm, és egy zöldséghámozóval olyan vékonyan hámozom le héját, hogy a fehér része ne kerüljön bele. (nekem a narancslekvár készítésekor maradt)

2.   A narancshéjakat hosszában feltekerem, és egy fogpiszkálóra rátűzöm. Egy fogpiszkálóra 3 darabka narancshéj fér rá. Ezt a műveletet addig csinálom, míg el nem fogynak. Egy rozsdamentes tálba teszem, és felöntöm annyi hideg vízzel hogy ellepje.

3.   4 napig (!) áztatom őket, és minden nap lecserélem róla a vizet.

4.   Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, és majdnem puhára főzöm. Leöntöm róla a vizet, és egy csésze vzből és cukorból elkezdek szirupot forralni. Pár perc múlva beleteszem a fogpiszkálóról lehúzott kunkori narancshéjakat, és nagyon lassú lángon főzöm. Egy citrom levét átszűröm, és hozzáadom.

5.    Amikor a narancshéj teljesen megpuhul, óvatosan kis befőttes üvegekbe helyezem őket. A szirupot addig főzöm, amíg a kanálról már nem lefolyik, hanem csepeg. (Ez itt egy kardinális pont, mert könnyen besűrűsödik.)

6.   A kész szirupot ráöntöm a narancshéjra, ráhelyzem a kis darabka vaníliát, és légmentesen lezárom. (Száraz dunsztba teszem. – én nem tettem)


7.   Amikor teljesen kihűlt, felcímkézem.

Megjegyzés: a befőzés egy tartós befektetés. Soha ne arra gondolj, hogy most nem kívánod, vagy nem akarsz édességet enni. Nagyon jól fog később jönni.

* A víz és a cukor menyisége hozzávetőleges. Mindenesetre annyi szirupra van szükség, mely ellepi a narancshéjakat.

4 megjegyzés:

Seafalcon írta...

És "kezeletlen" narancsot hol veszel?

Mert én tengerészként ugyan nem hiszek abban, hogy Magyarországon lehet kapni olyan narancsot, amit szállítás közben nem védőgázzal tartósítottak. Legyen az hajótér, kamion, vagy konténer a röpülőn!

Igaz, ráírni, hogy bio narancs nem tart semmiből... Semmi citrus héjat nem használok fel itthon.

Nyárikonyha írta...

több helyen lehet kezeletlen narancsot kapni. Facebook-on ilyentájt csak nyitva kell tartani a szemed.
a narancsnak ilyenkor van szezonja: nem jön az olyan messziről.

"saját levében" írta...

Nem hiszem el, hogy a citromtorta fotója kihívás lenne!

Nyárikonyha írta...

a fotózás maga nem, de a modellen kell még dolgozni....!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails