csütörtök

Csokis brownie. Sok csoki, kevés liszt.


Gyerekkoromban Mikulás után esélyem sem volt mindet magamba tömni, mert nálunk már akkor is újrafelhasználás volt. A maradék figurák, étcsokik, tejcsokik beolvasztásra kerültek, és egy közkedveltebb házi édesség formájában láttak újra napvilágot. Mindez valószínűleg a hozzájárulásommal történt. Nálam nem voltak csokifigurák, viszont az ét-, tej- és a fehércsokin kívül volt mézespuszedli, és kandírozott narancs. Ezek felhasználásából keletkezett ez a morzsasüti, amit ha szögletesre vágsz, akkor egyértelműen brownie. Sütheted kerek formában is.

Elkészítési idő:        20-25 perc
Sütési idő :               30 perc
Mennyiség:              10 adag


Csokis brownie. Kevés liszttel.


A puszedliket mandulalisztre is lecserélheted, de nekem kifejezetten kellemesnek tűnt ez a kis mézes átérzés.

Hozzávalók:

  • 200 g csokoládé (10 dkg Szerencsi, 6 dkg. fehér, 4 dkg 70% étcsoki v. kakaópor)
  • kb. 4 dkg csokoládéchips (elhagyható)
  • 6 db mézes puszedli nagyon finomra őrölve
  • 50 g maceszliszt
  • 40 g kandírozott narancshéj (kb. 2 ek.)
  • 4 tojássárga
  • 80 g van. porcukor
  • 80 g vaj
  • 4 tojásfehérje habbá verve


Az előkészítés során az alábbi sorrendet követtem:
1.    Kimérem a hozzávalókat.
2.   A 200 g csokoládét és a vajat mikróban megolvasztom, temperálom (langyosra visszahűtöm). Fényesen krémes lesz. Hozzákeverek 2 tojás sárgáját.
3.   A mézespuszedliket a maceszliszttel mixerben finomra őrölöm. Lisztszerű őrleményt kapok.
4.   A tojásfehérjékből kemény habot verek. A tojásfehérjét én mindig megsózom egy picit. Hozzáadom a maradék 2 tojás sárgáját.
5.    A csokoládés masszát lazítom óvatosan a habbal, és fokozatosan hozzáadom a mandulás keveréket. Széles, hosszú nyelű spatulát használok, nagy körkörös mozdulatokkal, hogy a hab ne törjön össze.
6.   A masszát beleöntöm egy (alul) sütőpapírral kibélelt  25-28 cm átmérőjű kivehető formába. Ha szögletes a forma, akkor kb. 24-25cm-esre lesz szükséged.
Sütés :            175ºC-ra melegített sütőbe helyezem.  5-10 perc múlva visszaveszem a hőfokot 160 fokra. Összesen 30 percig sütöm.           
Megjegyzés: kizárólag szobahőmérsékleten fogyaszd! Hidegen tárold, de ne edd hidegen, mert a sok csokitól merev lesz! A nagy csokoládétartalmú sütiket vízfürdőn sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails