Gyerekkoromban Mikulás
után esélyem sem volt mindet magamba tömni, mert nálunk már akkor is
újrafelhasználás volt. A maradék figurák, étcsokik, tejcsokik beolvasztásra
kerültek, és egy közkedveltebb házi édesség formájában láttak újra napvilágot.
Mindez valószínűleg a
hozzájárulásommal történt. Nálam nem voltak csokifigurák, viszont az ét-, tej- és a fehércsokin kívül volt
mézespuszedli, és kandírozott narancs.
Ezek felhasználásából keletkezett ez a morzsasüti, amit ha szögletesre vágsz,
akkor egyértelműen brownie. Sütheted
kerek formában is.
Elkészítési idő: 20-25
perc
Sütési idő : 30
perc
Mennyiség: 10 adag
Csokis brownie. Kevés liszttel.
A puszedliket
mandulalisztre is lecserélheted, de nekem kifejezetten kellemesnek tűnt ez a kis mézes átérzés.
Hozzávalók:
- 200 g csokoládé (10 dkg Szerencsi, 6 dkg. fehér, 4 dkg 70% étcsoki v.
kakaópor)
- kb. 4 dkg csokoládéchips (elhagyható)
- 6 db mézes puszedli nagyon finomra őrölve
- 50 g maceszliszt
- 40 g kandírozott narancshéj
(kb. 2 ek.)
- 4 tojássárga
- 80 g van. porcukor
- 80 g vaj
- 4 tojásfehérje habbá verve
Az
előkészítés során az alábbi
sorrendet követtem:
1.
Kimérem a
hozzávalókat.
2.
A 200 g
csokoládét és a vajat mikróban megolvasztom, temperálom (langyosra visszahűtöm). Fényesen krémes lesz. Hozzákeverek 2 tojás
sárgáját.
3.
A mézespuszedliket a maceszliszttel mixerben
finomra őrölöm. Lisztszerű őrleményt
kapok.
4.
A
tojásfehérjékből kemény habot verek. A
tojásfehérjét én mindig megsózom egy picit. Hozzáadom a maradék 2 tojás
sárgáját.
5.
A csokoládés
masszát lazítom óvatosan a habbal, és fokozatosan hozzáadom a mandulás
keveréket. Széles, hosszú nyelű
spatulát használok, nagy körkörös mozdulatokkal, hogy a hab ne törjön össze.
6.
A masszát
beleöntöm egy (alul) sütőpapírral
kibélelt 25-28 cm átmérőjű kivehető formába. Ha szögletes a forma, akkor kb.
24-25cm-esre lesz szükséged.
Sütés
: 175ºC-ra melegített sütőbe helyezem.
5-10 perc múlva visszaveszem a hőfokot
160 fokra. Összesen 30 percig sütöm.
Megjegyzés: kizárólag szobahőmérsékleten fogyaszd! Hidegen tárold, de ne edd hidegen, mert a sok
csokitól merev lesz! A nagy csokoládétartalmú sütiket vízfürdőn sütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése