Ha
rendszeresen olvasod a blogomat, tudhatod, hogy az édességekben a cukrot
próbálom minimalizálni, és minél természetesebbre cserélni. Ennek legegyszerűbb módja, ha (aszalt) gyümölcsöt
használsz. Télen imádom az aszalt szilvát, sárgabarackot, melyeket egyébként
mostanában már kizárólag termelőktől szerzek be. Az aszalt szilvát
hagyományos módszerrel egész télen cserépedényben tárolják, így hűvös helyen sokáig eláll, anélkül,
hogy kiszáradna. Semmi adalékanyag.
Mini
pozsonyi kifli
hozzáadott cukor nélkül
Az omlós
tésztát majdnem mindig cukor nélkül készítem, hiszen a tölteléket szeretném
helyzetbe hozni. Ezt a receptet anyu szokta csinálni, csak gesztenyét tesz a
közepébe. Az ötlet innen származott, mert bár geszetnyével is pompás, de kísérletezés
nélkül a konyhai élet csak rutin.
A tészta
Hozzávalók
:
- 300 g liszt
- 200 g vaj/margarin
- 1 dkg élesztő + 100 ml édes tej
- 1 t. sárga
- só
A vajas-omlós tészta elkészítése:
1. A lisztet átszitálom, és késsel
belevagdalom a jéghideg vajat/margarint, majd elmorzsolom(ez a műveletet késes robotgéppel is
végezhető).
2. A tojás sárgáját a felfuttatott
élesztővel krémesre keverem.
3. Fészket készítek a lisztes
morzsából és beleöntöm a tojásos keveréket. Először picit ragad, de jól nyújtható tésztát gyúrok belőle.
4. Hidegre teszem. Kb. 1/2 óráig pihentetem.
5. Rudat formázok belőle, és 35 egyenlő részre vágom. Egyforma golyókat alakítok
belőlük, majd hosszúkásra nyújtom, és
betöltöm a lentebb olvasható töltelékkel.
6. 180 fokon kb. 20-25 perc alatt
szokásos módon megsütöm.
A töltelék ( kókuszos datolyagolyó néven
Zizinél):
- ½ csésze kókuszpehely
- ½ csésze zabpehely
- Narancshéj
- Datolya (6 szem)
- Aszalt sárgabarack (2-3 szem)
- Narancslé (max. 1 ek)
A töltelék elkészítése:
Fenti
hozzávalókat egy mixerbe helyezem, és addig keverem, míg jól formázható
tölteléket nem kapok. Ez a töltelék önmagában is fogyasztható.
Megjegyzés
: Fenti mennyiségből 35 db kis kifli lesz. Kb. 20 dkg töltelék kell
hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése