Csicseriborsó. Bab. Lencse. Gyerekeknek mondóka, egészségtudatos
házitündéreknek pedig a téli vitamin- és fehérjeforrás. Babbal szembeni
fenntartásaimat kompenzálja csicseriborsó iránti rajongásom. Próbálkozásaim a
száraz csicseriborsóval (24 órán át áztat, majd főz) nem vezettek frenetikus eredményre, így maradok
a nagyon egyszerű konzerv verziónál.
(főtt csicseriborsó) Tudom, ellentmond
a friss alapanyagok használatnak, de télen ez megbocsájtható. Ez amúgy is egy
liberális gasztroblog. Mindenki úgy csinálja, ahogy tetszik, én csak az
irányvonalakat mutatom.
Ez itt mind csicseriborsó/lencse:
Csicseriborsós póréhagymaleves (J.
Oliver után)
Jamie pár könyvével
rendelkezem, de bevallom, nem nagyon nyitogattam mostanában. Pedig jók. Ez a
recept tőle származik. Eredetileg
száraz csicseriborsót használ, amit én fent említett okokból kifolyólag mellőztem.
Előkészítési idő:
10 perc
Főzési idő :
18-20 perc
Mennyiség: 4 adag
Hozzávalók :
- 1 nagy v. 2 közepes póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes burgonya
- 1 csicseriborsó konzerv (nettó 240g)
- olaj
- 1,5 dkg vaj
- kakukkfű
- szerecsendió
- só
- 7 dl alaplé
- bors
- parmezán
- kevés citromlé
Elkészítés
1.
A póréhagymát,
burgonyát, fokhagymát megtisztítom és vékony szeletekre vágom. Az olaj – vaj
keverékén a fűszerekkel 10-15 percig pirítom,
fonnyasztom.
2.
Amikor a
hagyma karamellizálódik, hozzáadom a lecsöpögtetett csicseriborsót, és felöntöm
az zöldséglével.
3.
Kb. 20-25 perc
alatt elkészül. Egy botmixerrel – ízlés szerint – egy részét krémesre
pürésítem. Én szeretem, ha egy része darabos marad.
4.
Tálaláskor
reszelt parmezán, vagy ennek híján valami jófajta só nem rontja el. A friss
citromlé egy kis élt ad neki.
Megjegyzés: A burgonya és a póré is irdatlan
sok fűszert magába szív, ezért ne sajnáld a fűszereket! A póréhagyma kifejezettemn édeskés, ezért jól jön a végén
egy pici sós és egy kevsé savanykás íz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése