a fotó innen |
Zöldségleves. Nem az, amit az óvodában szerettél. Felnőttél, és úton-útfélen mindeféle krémlevesek
formájában fogyasztod ezt az ételt. Zöldségleves.
Előretört az olasz konyha, és bár az
olaszok pont nem a leveseikről
híresek, mégis az ő zöldsgélevesüket
valahogy mindenki szereti. Minestrone.
Lehet, hogy én eddig azért
nem csináltam, mert nekem sem volt a vegyes zöldségleves a kedvencem, meg ott
van az a kevés bab benne, és hát az sem a legnagyobb kedvencem. Minimalista
révén egyébként sem csinálok olyat, amibe sokféle alapanyag kell, de mégis
meggyőzött engem ez a minestrone.
Hiába a sok hozzávaló! Mind van itthon. Csinálhatod télen, csinálhatod nyáron.
Ez itt mind leves:
Minestrone
Elkészítési idő: 10 –
15 perc
Főzési idő :
min. 2 óra
Mennyiség: 4 adag
Hozzávalók :
- 80 g (előző nap) beáztatott gyöngybab/vajbab v. konzervbab
- 2 sárgarépa
- ½ zellergumó
- 1 nagyobb kifliburgonya
- olaj, vaj
- hagyma
- póréhagyma
- ¼ édeskömény
- 4 gerezd fokhagyma
- mediterrán fűszerek (kakukkfű,
oregano)
- 3-4 babérlevél
- só
- 500 ml paradicsomlé
- alaplé
- ¼ kelkáposzta
- ½ csésze száraztészta (v. tarhonya)
- parmezán
- friss petrezselyem/bazsalikom v. pesto
Elkészítés
1.
Megtisztítom a
zöldségeket, a sárgarépát vékony karikákra, a zellergumót vékony szeletekre
vágom. (én zöldségszeletelőt
használok)
2.
A babot leszűröm és a szokásos módon, olajon hagymával és a
zúzott fokhagymával párolom, majd hozzáadom az előzőleg
felaprított zöldségeket (kelkáposztát, ill. amenyiben zellerszárat használok,
azt is). Rádobok egy kis darabka vajat, a szárított fűszereket és pár percig fedő nélkül keverve sütöm. Felöntöm a paradicsomlével
és annyi alaplével, hogy ellepje.
3.
Mikor a bab
már teljesen puha (legalább 1,5 – 2 óra!) hozzáadom a vékonyra vágott kelkáposztát, esetleg egy zellerszárat
(ezeknek kevés főzés kell). Addig főzöm, amíg teljesen megfő minden alkotórész.
4.
Fedő alatt pihentetem 20-30 percig. Előző nap is elkészíthető, másnapra jobban összeérnek az ízek.
5.
Tálaláskor
adhatsz hozzá vékonyra szeletelt parmezánt, vagy más érett sajtot, pestót, vagy
szimplán nagyon apróra vágott petrezselymet, és egy löttyintés olíva olajat.
Megjegyzés: én külön pirítottam hozzá a
legvégén gombát is- egyszóval legyél kreatív. Ne a tészta legyen a túlsúlyos,
most keveset használj belőle!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése