szombat

Fűszeres lencsés csirkeleves


Lencse. Szilveszter. Lencse. Újév. Hogy hoz-e szerencsét, az csak Rajtad áll. A klasszikus lencselevest is lehet nagyon jól csinálni, nem beszélve a lencsefőzelékről. Én a barnalencsével még mindig hadilábon állok, és mióta egy nagyobb társaságon leteszteltem a kétféle lencsét - és akár hiszed, akár nem : a vöröslencse győzött - kicsit megnyugodtam. A vöröslencse lágyabb, krémesebb, több fűszerrel kombinálhatod.

Ez itt mind lencse:




szeres vöröslencsés csirkeleves



Elkészítési idő:        10 – 15 perc
Főzési idő :                nincs
Mennyiség:              4 adag


Hozzávalók :

  • 250 g csirke/pulyka
  • 2 hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • olaj
  • török/arab fűszerek

  • 1 db közepes méretű v. ½ nagyobb paprika
  • 1 tk paprika pehely (mag nélkül erős/chilipaprika)
  • 1 csésze vöröslencse
  • 1 kifliburgonya
  • 1 pohár hideg víz

  • alaplé
  • 1 kisebb narancs leve
  • friss koriander/petrezselyem


Elkészítés

1.    A kockára vágott csirkét/pulykát (készítheted más húsból is) szokásos módon – olajon hagymát dinsztelek, sok fokhagymával – megpárolom. Időközben megfűszerezem. Most tényleg nem sajnálom a fűszert. Kb. 10 perc.

2.   Mikor a hús már majdnem puha ráöntöm a vöröslencsét (hamar megpuhul), a kockákra vágott burgonyát, és felöntöm alaplével. Forrástól számított 15-20 perc.


3.   A végén beleöntöm a narancs levét (v. egy félcitrom levét) és friss zöldfűszert teszek a tetejére. Borsot ebbe a levesbe nem használok, ellenben egy kevés cukrot igen! Friss chili annak, aki a csípőset szereti.

4.   Előző nap elkészíthető, másnapra jobban összeérnek az ízek. A 3. pontban levő friss hozzávalókat valóban csak tálaláskor add hozzá.

Megjegyzés: sűríteni nem kell, a vöröslencse megteszi ezt helyetted. A burgonya és a lencse is irdatlan sok fűszert magába szív, ezért ne sajnáld a fűszereket!


4 megjegyzés:

Anazar írta...

Pompásan hangzik!!

Flamcsi írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Flamcsi írta...

Remekül néz ki, valami hasonlót szeretnék ma főzni. :) A kép a levesről készült? Csak mert nekem úgy tűnt abban sárgarépa is van és a hozzávalók között azt nem találtam.

Nyárikonyha írta...

Flamcsi, lehet, hogy egy 1/2 répát raktam bele, ízlés kérdése. Szóval nyugodtan!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails