szerda

Borban sült narancsos göngyölt pulyka/borjú

a fotó innen

Ha télen ételt készítesz, nem árt egy üveg bort felbontani. Ha pedig a recept ezt előírja, akkor nincs mit tenni, kötelező! Viccet félretéve : a húsok, egyes zöldségek és aszalt gyümölcsök borban lassan sütve különös végeredményt ereményeznek, és ennek vajmi köze van az időközben elfogyasztott bor mennyiségéhez. Ez egy olyan combo, amit elrontani nehéz, ha két dolgot betartasz. Egyik a jó minőségű alapanyag, a másik pedig a nem túl magas hőfok. Az alapanyagba beletartozik a bor is: ne csak azért legyen jó, mert a maradékot úgyis mi isszuk meg, hanem mert a bor összes aromája beleköltözik az ételünkbe. Higgyünk az anyagmegmaradás törvényében: anyag nem vész el, csak átalakul.


Fűszeres göngyölt borjú/pulyka borban


Előkészítési idő:      30 perc
Sütési idő :               slow food - Kb. 1,5 óra
Mennyiség:              4 adag

Hozzávalók :

  • fejenként egy nagy szelet borjú/pulyka
  • vaj
  • liszt

Töltelék:
  • pár db gomba (többféle lehet, akár szárított is)
  • fokhagyma
  • hagyma
  • petrezselyem
  • zsálya
  • 1-2 ek zs.morzsa/maceszdara
  • olaj
  • só, bors

  • mogyoróhagyma
  • aszalt szilva
  • ½ narancs leve
  • 200 ml fehér/vörösbor
  • 250 ml alaplé
  • szárított kakukkfű



Előkészítés

1.    Egy vastagtalpú serpenyőben (pl. réz vagy öntött vas) kevés olajon v. vajon megpirítom  a hagymát, kevés gombát majd rádobom a fűszereket. 1 ek. maceszdarával v. zsemlemorzsával könnyen kenhető tölteléket készítek.

2.   A szeleteket bécsi szelethez hasonló módon lapítom, vékonyan rákenem a tölteléket, majd feltekerem. Egy hústűvel v. fogvájóval rögzítem, lisztben meghempergetem és vajon! Körbepirítom.

3.   Egy nagy öntöttvas v. cserépedénybe belehelyezem az előpirított hústekercseket, mellé rakom az aszalt gyümölcsöket (pl. szilvát).  A serpenyőbe – amiben a húst pirítottam – beleöntöm a narancs levét és a bort és felforralom, majd ráöntöm a húsra. Alapleve annyit öntök rá, hogy félig ellepje.

4.   160 fokos sütőben puhára sütöm. Ez kb 1,5 óra. Ez alatt az idő alatt isteni, sűrű szósz képződik.

5.    Kisméretű hagymákat egészben (mogyoróhagyma a legjobb) megpirítok, és mellé rakom. Ez ízlés kérdése- akár el is maradhat.

6.   Fogyasztás előtt fedő alatt 20-30 percig pihentetem.


Megjegyzés: ez olyan tipikusan vendégváró étel : kicsit macerás az előkészület, de ha már bent van a sütőben, nyeregben vagyunk! Fehér v. vörösbort használsz: gyakorlatilag mindegy.

Slow- food, azaz kényelmesen készülő ételek a blogban itt

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails