a fotó innen |
Ha télen ételt készítesz,
nem árt egy üveg bort felbontani. Ha pedig a recept ezt előírja, akkor nincs mit tenni, kötelező! Viccet félretéve : a húsok, egyes zöldségek és
aszalt gyümölcsök borban lassan sütve különös végeredményt ereményeznek, és
ennek vajmi köze van az időközben
elfogyasztott bor mennyiségéhez. Ez egy olyan combo, amit elrontani nehéz, ha
két dolgot betartasz. Egyik a jó minőségű alapanyag,
a másik pedig a nem túl magas hőfok.
Az alapanyagba beletartozik a bor is: ne csak azért legyen jó, mert a maradékot
úgyis mi isszuk meg, hanem mert a bor összes aromája beleköltözik az ételünkbe.
Higgyünk az anyagmegmaradás törvényében: anyag nem vész el, csak átalakul.
Fűszeres göngyölt borjú/pulyka
borban
Előkészítési idő:
30 perc
Sütési idő : slow
food - Kb. 1,5 óra
Mennyiség: 4 adag
Hozzávalók :
- fejenként egy nagy szelet borjú/pulyka
- vaj
- liszt
Töltelék:
- pár db gomba (többféle lehet, akár szárított is)
- fokhagyma
- hagyma
- petrezselyem
- zsálya
- 1-2 ek zs.morzsa/maceszdara
- olaj
- só, bors
- mogyoróhagyma
- aszalt szilva
- ½ narancs leve
- 200 ml fehér/vörösbor
- 250 ml alaplé
- szárított kakukkfű
- só
Előkészítés
1.
Egy vastagtalpú serpenyőben (pl. réz vagy öntött vas) kevés olajon v. vajon
megpirítom a hagymát, kevés gombát majd rádobom a fűszereket. 1 ek. maceszdarával v. zsemlemorzsával
könnyen kenhető tölteléket
készítek.
2.
A szeleteket bécsi szelethez hasonló módon
lapítom, vékonyan rákenem a tölteléket, majd feltekerem. Egy hústűvel v. fogvájóval rögzítem,
lisztben meghempergetem és vajon! Körbepirítom.
3.
Egy nagy öntöttvas v. cserépedénybe belehelyezem
az előpirított
hústekercseket, mellé rakom az aszalt
gyümölcsöket (pl. szilvát). A
serpenyőbe – amiben a húst
pirítottam – beleöntöm a narancs levét és a bort és felforralom, majd ráöntöm a
húsra. Alapleve annyit öntök rá, hogy félig ellepje.
4.
160 fokos sütőben
puhára sütöm. Ez kb 1,5 óra. Ez alatt az idő
alatt isteni, sűrű szósz képződik.
5.
Kisméretű
hagymákat egészben (mogyoróhagyma a legjobb) megpirítok, és mellé rakom. Ez
ízlés kérdése- akár el is maradhat.
6.
Fogyasztás előtt
fedő alatt 20-30 percig
pihentetem.
Megjegyzés: ez olyan tipikusan vendégváró étel
: kicsit macerás az előkészület, de ha már bent van a sütőben, nyeregben vagyunk! Fehér v. vörösbort használsz: gyakorlatilag
mindegy.
Slow- food, azaz kényelmesen készülő ételek a blogban itt!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése