beigli ? rendeljünk!
rendeltél? nem állok sorba. az anyám se süt. tavaly Daubneres volt. zserbó.
drága a dió. drága a beigli. püspökkenyér? nincs formám. süti kell! mézest nem
sütök. beigli? imádom az illatát. bezzeg a nagyi! beigli? süssünk! milyet?
diós? dió drága. mák van itthon. egyféle nem beigli. diós. mákos. aszalt
szilvás.
Páraknak lehet, hogy ismerős a fenti beiglidilemma, azaz süssek vagy ne
süssek. Én utolsó percig hadakozom magammal, és természetesen a nem irányába
húzok, de valamilyen rejtélyes erők ez
mégis az igen irányába fordul, és a végülis : BEIGLISÜTÉS!
Tudom korábban is írtam
már erről, de a receptek változnak. Remélhetőleg tökéletesednek. Precízen leírtam és le is
mértem a töltelékhez a hozzávalókat, ezért is gondoltam, hogy ezt megosztom
Veletek.
Diós beigli. Mákos beigli. Aszalt gyümölcsös
beigli.
Előkészítési idő:
40 perc
Sütési idő : nincs
Mennyiség: 3 x 1 adag / 500 g-os beigli
Diós töltelék (250 g) :
- 100 g pirított dió
- 25 g morzsa v. maceszdara
- aszalt sárgabarack (6szem)
- házi sárgabaracklekvár
- cukorszirup 1/3-a
- frissen reszelt citromhéj
Mákos töltelék (250 g) :
- 90 g darált mák
- cukorszirup 1/3-a
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 ek mazsola
- fahéj
- 1 ek almapüré
- kandírozott narancs /citrom
- 25 g morzsa v. maceszdara
- frissen reszelt citromhéj
Aszalt szilvás-mandulás töltelék (250 g)
Elkészítés
1.
Citromszirup. Lemérem a cukorsziruphoz a 130 g
cukrot és hozzáadok kb. 120 ml vizet. Egy fél citromról óvatosan levágom a
sárga részt (a fehéret ne, mert keserű!)
és beleteszem. Pár percre felforralom, majd fedő
alatt langyosra hűtöm.
2.
Olajos magvak, morzsa. Egy vastagtalpú serpenyőben v. sütőben a diót, a mandulát és a morzsát megpirítom. A
morzsának jóval kevesebb idő
kell.
3.
A diót
az aszalt sárgabarackkal együtt egy mixerbe teszem, és megőrölöm. Nem lesz olyan, mint a
darált dió, de pont ez a jó. Egy mérlegre egy kisebb edényt teszek, és addig
adogatom hozzá a hozzávalókat, hogy pontosan 250 g –ot kapjak, és egy olyan
masszát, ami nem lágy, de kenhető.
4.
A darált mákra ráöntöm a szirupot, és a 3. pontban leírtak szerint a
mérleg segítségével összehozom a 250 g mákos tölteléket.
5.
A pirított mandulát és az aszalt szilvát a
mixerben megőrölöm. Ebből eleve egy massza lesz. A
morzsára öntöm a szirupot, és a kettőt
összekeverem. Ehhez nem adok fűszereket,
mert a pirított mandula domborítja az ízt.
6.
Az elkészült töltelékeket kis dobozkákban hideg
helyre teszem és legalább 20-30 percig pihentetem.
Megjegyzés: a kész tölteléket akár napokig is
tárolhatjuk. Hátha addigra a kedvünk is megjön a beiglisütéshez! A beiglitöltelékeket mindig folpack között nyújtjuk 2-3 mm vastagra. A töltelék mérete 1-2 mm-rel kisebb legyen, mint a tészta, így nem lóg ki és tökéletesen egyenletes lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése