szombat

Beigli. Meg az ő töltelékei.


beigli ? rendeljünk! rendeltél? nem állok sorba. az anyám se süt. tavaly Daubneres volt. zserbó. drága a dió. drága a beigli. püspökkenyér? nincs formám. süti kell! mézest nem sütök. beigli? imádom az illatát. bezzeg a nagyi! beigli? süssünk! milyet? diós? dió drága. mák van itthon. egyféle nem beigli. diós. mákos. aszalt szilvás.

Páraknak lehet, hogy ismerős a fenti beiglidilemma, azaz süssek vagy ne süssek. Én utolsó percig hadakozom magammal, és természetesen a nem irányába húzok, de valamilyen rejtélyes erők ez mégis az igen irányába fordul, és a végülis : BEIGLISÜTÉS!
Tudom korábban is írtam már erről, de a receptek változnak. Remélhetőleg tökéletesednek. Precízen leírtam és le is mértem a töltelékhez a hozzávalókat, ezért is gondoltam, hogy ezt megosztom Veletek.


Diós beigli. Mákos beigli. Aszalt gyümölcsös beigli.


Előkészítési idő:      40 perc
Sütési idő :               nincs
Mennyiség:              3 x 1 adag / 500 g-os beigli


Diós töltelék (250 g) :

  • 100 g pirított dió
  • 25 g morzsa v. maceszdara
  • aszalt sárgabarack (6szem)
  • házi sárgabaracklekvár
  • cukorszirup 1/3-a
  • frissen reszelt citromhéj

Mákos töltelék (250 g) :

  • 90 g darált mák
  • cukorszirup 1/3-a
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 ek mazsola
  • fahéj
  • 1 ek almapüré
  • kandírozott narancs /citrom
  • 25 g morzsa v. maceszdara
  • frissen reszelt citromhéj




Elkészítés

1.    Citromszirup. Lemérem a cukorsziruphoz a 130 g cukrot és hozzáadok kb. 120 ml vizet. Egy fél citromról óvatosan levágom a sárga részt (a fehéret ne, mert keserű!) és beleteszem. Pár percre felforralom, majd fedő alatt langyosra hűtöm.
2.   Olajos magvak, morzsa. Egy vastagtalpú serpenyőben v. sütőben a diót, a mandulát és a morzsát megpirítom. A morzsának jóval kevesebb idő kell.
3.   A diót az aszalt sárgabarackkal együtt egy mixerbe teszem, és megőrölöm. Nem lesz olyan, mint a darált dió, de pont ez a jó. Egy mérlegre egy kisebb edényt teszek, és addig adogatom hozzá a hozzávalókat, hogy pontosan 250 g –ot kapjak, és egy olyan masszát, ami nem lágy, de kenhető.
4.   A darált mákra ráöntöm  a szirupot, és a 3. pontban leírtak szerint a mérleg segítségével összehozom a 250 g mákos tölteléket.
5.    A pirított mandulát és az aszalt szilvát a mixerben megőrölöm. Ebből eleve egy massza lesz. A morzsára öntöm a szirupot, és a kettőt összekeverem. Ehhez nem adok fűszereket, mert a pirított mandula domborítja az ízt.
6.   Az elkészült töltelékeket kis dobozkákban hideg helyre teszem és legalább 20-30 percig pihentetem.


Megjegyzés: a kész tölteléket akár napokig is tárolhatjuk. Hátha addigra a kedvünk is megjön a beiglisütéshez! A beiglitöltelékeket mindig folpack között nyújtjuk 2-3 mm vastagra. A töltelék mérete 1-2 mm-rel kisebb legyen, mint a tészta, így nem lóg ki és tökéletesen egyenletes lesz.



Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails